<
Actualitate

Ruralul se face rai când comunitatea se implică

Ruralul se face rai când comunitatea se implică

Asociația Civic Arieș a adus științe mai aproape de copiii din comuna Mihai Viteazul. Cu sprijin de la Fundația Comunitară Cluj prin fondul Științescu, Asociația Civic Arieș a implementat de curând proiectul „Târgul de Științe” în parteneriat Școala Gimnazială „Mihai Vodă”!

Comunitatea Urbană Arieș este o configurație de peste 18 Unități Administrativ-teritoriale de unde vin mii de tineri creativi care caută oportunități zi de zi pentru a deveni cea mai bună versiune a lor. Tineri care aspiră spre o viață prosperă și joburi bune. Avem tineri care vor să devină viitorii avocați de succes, tineri care vor să fie cei mai buni medici, tineri care vor să aducă valoare prin invenții tehnologice de ultimă generație, alții care vor să fie cei care apără comunitatea și devin polițiști sau jandarmi, și lista poate continua.

Cu sprijinul Fundației Comunitare Cluj printr-un proiect finanţat prin Fondul „Științescu”, am reușit să ajutăm o parte din tinerii minunați de la noi din zonă în domeniul STEM.

În parteneriat cu Școala Gimnazială ”Mihai Vodă”, Târgul de Științe a adus cu sine următoarele rezultate:

  1. 300 de copii care s-au îndrăgostit de științele exacte participând la o serie de ateliere interactive unde au descoperit cum conceptele abstracte de fizică, chimie și biologie pot fi transpuse în experimente fantastice. Cu ajutorul ecuației termice de stare, elevii au reușit să facă rachete artizanale care s-au înălțat în curtea școlii. Folosind informațiile de la lecția de mecanisme simple pe care o învață la fizică, copiii au realizat un scripete mobil. Ce a fost fascinant la acest experiment? Faptul că tinerii au observat diferența de greutate a corpului ridicat cu mâna versus cu scripetele care a făcut obiectul să fie mai ușor în greutate.
  2. 16 cadre didactice care, ca niște eroi, au fost activ implicate în sprijinirea și ghidarea elevilor pe parcursul realizării experimentelor. Prin folosirea metodelor de educație non-formală, cadrele didactice au creat un cadru atipic de învățare, unde elevii și-au lăsat creativitatea să zboare creând cele mai interesante experimente.
  3. 30 de experimente științifice fascinante folosind concepte din chimie, fizică și biologie.

De la reacții chimice care implică modificări de pH ce pot determina schimbarea culorii unor indicatori chimici, la reacții tip acid-bază de descompunere sub influența acidului acetic care prin eliberarea rapidă de dioxid de carbon sub formă de bule face ca amestecul să spumeze și să „erupă” ca un vulcan; până la generarea unui câmp magnetic cu ajutorul unor baterii, fire de cupru și magneți pentru a înțelege cum funcționează curentul electric, tinerii au explorat pe rând toate conceptele care li se păreau, nu de mult, complicate.

Fundația Comunitară Cluj a fost eroul nostru pentru a reuși să ajungem la acești copii minunați. Am reușit împreună formarea unei întregi generații de tineri care, cu siguranță, vor deveni cei mai buni din domeniul lor. Fundația Comunitară Cluj ne-a sprijinit în crearea unui proiect care, prin resursele dezvoltate în el: catalog de experimente, kit-uri de experimente și metodele de educație non-formală asigură replicarea lui și în restul școlilor din comunitatea noastră.

Dorința noastră cea mai mare este să ducem magia Târgului de Științe și în celelalte zone din comunitate, unde accesul la astfel de oportunități este mai scăzut. Vrem să dăm șansa și celorlalți tineri din mediul rural să exploreze frumusețea științelor exacte, să le dăm oportunitatea să devină viitori cei mai buni oameni de știință. Cine știe dacă, într-un sat din zona Arieș, nu se ascunde pitit în bancă următorul Stephen Hawking? Sau viitoarea Marie Curie?

Însă, din păcate, nu putem să facem asta singuri. Avem nevoie de persoane implicate și care cred în astfel de inițiative care pot schimba viitorul unor copii. Așadar, dacă faci parte din mediul de afaceri local, ajută-ne să ne îndeplinim dorința și să oferim șansa tuturor tinerilor să exploreze magia științelor. Investește în astfel de proiecte creative pentru formarea viitorilor oameni de știință ai Zonei Arieș! Contactează-ne la adresa de mail asociatia.civic@gmail.com

Mulțumim din suflet Fundației Comunitare Cluj pentru încrederea și sprijinul pe care ni l-au oferit pe tot parcursul implementării Târgului de Științe din școala Mihai Vodă. Suntem recunoscători pentru că investiți și credeți în inovarea comunităților mai mici de lângă Cluj.

Mulțumim Școlii Gimnaziale ”Mihai Vodă” pentru dedicarea și implicarea de care au dat dovadă implicându-se ca parteneri activi în dezvoltarea viitoarelor generații de tineri inovatori.

Asociația Civic Arieș, o organizație membră AMoS – Alianța pentru Mobilitate Socială, gata să formeze copiii în viitori oameni de succes pentru o lume mai bună.

ℹ️ Proiect finanţat prin Fondul „Științescu”, implementat de Fundatia Comunitara Cluj.

#Civic #Târg-de-Științe #STEM #Experimente

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS