<
Actualitate

Rubrica pentru copii, adolescenți, părinți și bunici prezentată de Larisa Nițan. Ce pot face părinții pentru reducerea stresului adolescenților?

Având în vedere numeroasele efecte negative pe care stresul le are asupra sănătății fizice și psihice, este foarte important să recunoaștem un adolescent stresat și să intervenim pentru a-l ajuta să treacă peste acest tip de experiențe. Părinții au un rol esențial în gestionarea stresului copilului lor, fiind o sursă importantă de sprijin emoțional și social. Părinții sunt modelele de la care copiii pot învăța cum să facă față stresului (emoțional și comportamental) și sunt cei care pot contribui activ la descoperirea unor strategii care să se potrivească adolescentului.

Care sunt simptomele unui adolescent stresat?

            Iritabilitate (care poate fi datorată și lipsei somnului).

 

      Lipsa concentrării în activitățile în care adolescentul este implicat.

 

      Frică și anxietate inexplicabile.

 

 

Izolarea de activitățile familiale și relațiile cu prietenii.

        Dureri de cap/stomac.

 

      Apetit scăzut.

 

 

Cum puteți interveni, ca părinți?

-Fiți deschiși la discuții – însă nu forțați un adolescent să vorbească, așteptați ca el să fie pregătit să poarte anumite conversații.

-Combateți gândirea negativă – atunci când adolescentul spune lucruri precum: „Nu sunt bun deloc la matematică”, „Părul meu este oribil”, nu încercați doar să îl contraziceți. Încurajați-l să se gândească dacă ceea ce spune chiar este adevărat și amintiți-i de progresele pe care le face atunci când se străduiește.

-Promovați rezolvarea de probleme – dacă copilul dumneavoastră se confruntă cu mici probleme, sugerați-i să le rezolve singur. Astfel, el va deveni mai încrezător și va dezvolta strategii proprii de rezolvare a problemelor care vor avea efecte și în managementul stresului.

-Monitorizați suprasolicitarea – un adolescent s-ar putea să se simtă presat să realizeze cât mai multe activități pentru a îndeplini anumite standarde (care uneori sunt nerealizabile și chiar inexistente – fiind auto-impuse). Ajutați-l să își descopere prioritățile, pasiunile și încurajați-l să ia decizii.

Acestea sunt doar câteva moduri în care îi puteți ajuta pe adolescenți să depășească momentele sau perioadele stresante. Despre alte posibilități de sprijin, vom discuta în numărul următor.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS