Printre elementele esențiale ale democrației se numără, pe lângă principiul organizării sistematice a unor alegeri electorale, respectul față de drepturile omului și al libertăților fundamentale ale indivizilor. Copiii au drepturi în toate contextele lor de dezvoltare, iar aceste drepturi contribuie la dezvoltarea normală a acestora (atât din punct de vedere emoțional, cât și moral, social și fizic).
Orice cetățean responsabil trebuie să cunoască drepturile copiilor și să lucreze împreună cu societatea din care face parte pentru a promova și garanta drepturile prevăzute în Convenția asupra Drepturilor Copiilor (Adunarea Generală a Națiunilor Unite, 1989). Educarea copiilor și a adolescenților în legătură cu acestea aduce numeroase beneficii traseului lor de dezvoltare.
Spre exemplu:
1-Copiii vor învăța despre drepturile lor fundamentale, dar și despre responsabilitățile pe care le au ca și participanți ai unei societăți democrate. Cunoscându-și drepturile, ei vor reuși să deprindă principiile care stau la baza drepturilor omului.
2- Prin familiarizarea cu atitudinile și valorile pe care democrația se bazează, copiii învață să respecte drepturilor celor din jur, responsabilitatea socială și să susțină dreptatea și egalitatea.
3-Prin conștientizarea drepturilor pe care le au, copiii vor fi mai motivați să devină cetățeni activi ai comunității și să se angajeze în acțiuni pozitive de susținere a acesteia. Ei realizează că societatea îi sprijină și o vor „răsplăti” în viitor prin acte democratice (cum este, de exemplu, mersul la vot) și prin operaționalizarea principiilor care stau la baza democrației.
Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care informarea în legătură cu drepturile copiilor, garantarea lor și realizarea unor mișcări de promovare a educației politice sunt cruciale în comunitatea noastră. O creștere armonioasă nu poate fi realizată doar dacă sunt atinse toate sferele de dezvoltare ale acesteia.