Chiar dacă școlile vor rămâne închise până în toamnă iar noi încă suntem nevoiți să ne petrecem timpul în casă, acest lucru nu înseamnă că dezvoltarea copiilor și învățarea vor fi amânate. Există numeroase joculețe cu substrat educațional care sunt o modalitate plăcută și eficientă de a ne petrece timpul liber. Copiii primesc prin joacă oportunitatea de a se exprima într-un spațiu sigur și distractiv. În continuare vă vom oferi exemple de activități pe care le puteți realiza cu copiii dumneavoastră prin care se dezvoltă motricitatea, limbajul, creativitatea și chiar memoria.
Jocuri de motricitate
•Creați o coregrafie pentru melodiile preferate ale copilului dumneavoastră. Deveniți, pe rând, coregrafi și realizați o mișcare pe care toată lumea trebuie să o imite!
• Imitați-vă unul pe celălalt: reproduceți-vă, pe rând, expresiile faciale, mișcările și sunetele.
• Alegeți un DJ care să pună o melodie. Toată lumea va dansa, însă trebuie să rămâneți nemișcați atunci când DJ-ul va opri muzica. Persoana care nu reușește să se oprească la timp pierde, dar devine juratul pentru următoarea rundă. Dacă doriți să faceți jocul și mai amuzant, atunci când DJ-ul oprește muzica, el poate striga numele unui animal pe care toți jucătorii trebuie să îl imite.
Spuneți povești
• Spuneți-i copilului o poveste din copilăria dumneavoastră
• Provocați-l să vă spună o poveste
• Creați o poveste împreună care să înceapă cu „A fost odată ca niciodată…”. Fiecare persoană trebuie să adauge câte o propoziție poveștii.
• Deveniți actori! Jucați o piesă de teatru, o poveste sau scenarii din filmele dumneavoastră preferate. Copiii mai mari pot să fie regizori și să îi îndrume pe cei mai mici, învățând activ ce înseamnă responsabilitatea.
Cântați
• Atunci când îi cântați melodii bebelușului dumneavoastră ajutați la dezvoltarea limbajului
• Pentru copii mai mari, cântați sau puneți o melodie, iar prima persoană care o ghicește devine următorul lider.
Schimbați obiectul
Obiectele casnice, precum măturile, sau diferite obiecte de vestimentație, precum eșarfele, pot deveni recuzite amuzante pentru jocuri. Puteți plasa un obiect în mijlocul camerei, iar oricând cineva are o idee, fuge la el și le arată celorlalți ce semnificație poate avea. Spre exemplu, o mătură poate deveni un căluț, un microfon sau o chitară.
Jocul memoriei
– Prima persoană spune: „Atunci când auto-izolarea se va termina, voi … (de exemplu, voi merge în parc)
– A doua persoană trebuie să repete propoziția celei dintâi, după care să mai adauge încă ceva: Atunci când auto-izolarea se va termina, voi merge în parc și … (îmi voi vizita cel mai bun prieten)
Fiecare persoană adaugă câte ceva șirului de activități formate, creând o listă de activități pe care să le realizați atunci când starea de urgență se va termina.
unicef.org/coronavirus
De mâine, 18 mai 2020, puteți citi în Ziarul 21, în rubrica pentru copii, adolescenți, părinți și bunici care sunt efectele pandemiei de COVID-19 asupra copiilor.