<
Actualitate

Rubrica pentru copii, adolescenți, părinți și bunici: abilități parentale pe timp de pandemie

Amintiți-vă că este normal să ne simțim copleșiți de situația pe care distanțarea socială, că mijloc de limitare a efectelor pandemiei, a impus-o. În acest articol, vom continua să prezentăm modalități prin care părinții pot ajuta copii și adolescenții să se adapteze situației dificile prin care trecem.

Dacă în numărul trecut vă recomandam să vă rezervați o perioadă de timp doar pentru adolescenții sau copii dumneavoastră, acum vă recomandăm:

Mențineți o atitudine pozitivă!

Știm că este greu să păstrați o atitudine pozitivă, în special în această perioadă, însă acest lucru vă poate ajuta să comunicați eficient cu copilul dumneavoastră. Copiii vă vor asculta într-o mai mare măsură dacă ceea ce le cereți este formulat într-o manieră pozitivă și îi lăudați atunci când fac ceva bine.

Explicați-le clar ce comportamente așteptați de la ei – formulați cererile într-o manieră pozitivă: „Te rog să îți pui hainele la loc” (în loc de „Nu face dezordine!”).

Păstrați-vă calmul – dacă strigați la copilul dumneavoastră, acest lucru vă va face pe ambii mai stresați și nervoși. Folosiți-le numele pentru a atrage atenția și folosiți o tonalitate calmă.

Lăudați-vă copilul atunci când face ceva bine. Este posibil ca el să nu pară ca a observat, dar sunt șanse mari să constatați că va repeta comportamentele pe care le apreciați. Pe de altă parte, îi va crește încrederea în sine, deoarece îl asigurați că vă îi observați comportamenteleși că vă pasă de el.

Fiți realiști – formulați cereri realizabile. Poate, într-adevăr, copilul dumneavoastră să facă ceea ce îi cereți? Este dificil pentru un copil să nu facă gălăgie pentru o zi întreagă, însă este foarte posibil ca el să rămână tăcut pentru 15 minute atunci când dumneavoastră vorbiți la telefon.

Ajutați-vă adolescenții să rămână conectați cu prietenii lor. La această vârstă contactul cu prietenii este un aspect foarte important, dar care poate deveni dificil de realizat din cauza distanțării sociale. Ajutați-vă adolescenții (dacă au nevoie) să se conecteze, în condiții de siguranță, cu prietenii lor prin intermediul site-urilor de socializare.

În partea a treia a articolului vom discuta despre felul în care putea crea o rutină a activităților zilnice astfel încât distanțarea socială să fie mai ușor de suportat iar efectele negative ale acesteia să fie cât mai reduse.

unicef.org/coronavirus

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS