Romanul ISCT, lansat la Câmpia Turzii
Istoria Combinatului Metalurgic din Câmpia Turzii, depozitată până acum în memoria și în sufletele a peste 20 de mii de ”sârmari” și a familiilor acestora, a răzbătut și în spațiul public. Marți, 4 aprilie, la Colegiul Tehnic Victor Ungurean a avut loc lansarea cărții Romanul vieții unei întreprinderi (1920-1940). Cartea, o ediție critică în limba română, îi are ca și autori pe Varga Attila și Adrian Crivii, care au editat, de fapt, un jurnal ținut de Izsó Diamant, întemeietorul fabricii Industria Sârmei. Jurnalul ce îl are drept autor pe Izsó Diamant a fost descoperit de către profesorul universitar Tibori Szabó Zoltán la târgul de vechituri din Cluj-Napoca (oser), de unde l-a cumpărat cu zece lei.
Fabrica, ulterior Combinatul Industria Sârmei, a constituit un obiectiv industrial de referință, înființat în anul 1920, la ideea lui Izsó Diamant, evreu maghiar din Slovacia. Darea în funcțiune a fabricii Industria Sârmei a generat dezvoltarea localităților rurale Ghiriș, respectiv Sâncrai, ce au format, ulterior, orașul Câmpia Turzii, ridicat, după 1990, la rang de municipiu.
La lansarea cărții Romanul vieții unei întreprinderi (1920-1940) și a albumului fotografic Industria Sârmei Câmpia Turzii (1920-1989), o culegere de imagini păstrate și selectate de Varga Attila, Petre Pop și Adrian Crivii, au participat primarul Câmpiei Turzii, Dorin Lojigan, resepctiv autorii cărții și a albumului fotografic. Invitat de onoare a fost academicianul Ioan Bolovan.
Printre zecile de persoane ce au umplut unul din amfiteatrele Colegiului Tehnic Victor Ungurean, unde s-a desfășurat evenimentul, s-au aflat mulți foști angajați ai Combinatului Metalurgic din Câmpia Turzii, printre care Cristian Haiduc, azi subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Sorin Săveanu, fost director general al ISCT, din 1997 până în 2000 și maistrul Ioan Dragotă, care au depănat amintiri despre anii petrecuți în combinat.
De asemenea, la eveniment a participat și Petre Pop, care deține o colecție semnificativă de fotografii ce mărturisesc despre viața Industriei Sârmei, combinatul care a născut un oraș.
În anul 2003, Guvernul Năstase a vândut Combinatul Industria Sârmei din Câmpia Turzii, companiei metalurgice rusești Mechel. La câțiva ani după privatizare, Industria Sârmei a devenit istorie.