Reumatismul este o boală cronică, infecțioasă sau alergică, însoțită de dureri la nivelul aparatului locomotor (articulațiilor) sau de tulburări ale aparatului cardiovascular. Sub denumirea de reumatism sunt cuprinse toate simptomele determinate de îmbătrânirea cartilajului articular. Acest termen nu este atribuit unei afecţiuni specifice. Acoperă peste 200 de boli diferite. Cele mai multe forme de reumatism sunt cauzate de tulburările sistemului imun, însă tratamentul se prescrie în funcţie de fiecare tip de afecţiune.
Pentru un diagnostic corect se face o anamneză minuțioasă (istoricul bolii), urmată de controlul medical corporal. Pentru precizarea bolii, un indiciu important este stabilirea prezenței anticorpilor specifici în sânge. Este dificilă stabilirea diagnosticului dacă nu se reușește identificarea anticorpilor și factorilor genetici. Metode ajutătoare sunt radiografia, tomografia și scintigrafia, conform wikipedia.
Şi cu toate că termenul se foloseşte în general atunci când este vorba despre o afecţiune la articulaţiile memrelor, trebuie precizat faptul că reumatismul poate fi detectat şi la cap şi inimă.
Care sunt cauzele reumatismului
Medicii spun că, de fapt, multe boli reumatice sunt afecțiuni autoimune care se dezvoltă când sistemul imunitar atacă țesuturile sănătoase din corp, în loc să atace microbii, bacteriile și virusurile, conform doc.ro. Sunt alte afecţiuni reumatice care sunt cauzate de cristalele solide de acid uric, cum se întâmplă în cazul gutei. În alte cazuri bolile reumatice sunt influenţate de fumat, poluarea sau orice alt lucru care provoacă o infecție.
Totodată s-a descoperit că bolile reumatice par să afecteze mai mult femeile, în comparație cu bărbații.
Acestea fiind spuse, este bine de ştiut că bolile reumatice apar din următoarele cauze:
• Factorii genetici,
• Infecțiile,
• Obezitatea (implicit excesul ponderal),
• Expunerea la frig și umezeala,
• Dereglări ale sistemului imunitar.
De fapt, experții cred că bolile reumatice sunt cauzate de o combinație între factorii genetici și factorii din mediul înconjurător.
Simptomele reumatismului
Liga Europeană Împotriva Reumatismului (EULAR) admite că există simptome diferite ale bolilor reumatice. Unele sunt similare cu ale altor afecţiuni. Însă chiar şi aşa trebuie ca prezenţa la medic să nu se întârzie. Iată câteva simptome ale bolilor reumatice care ar trebui să vă pună pe gânduri:
• durere articulară persistentă,
• inflamație indicată de articulațiile umflate, de rigiditatea articulațiilor, de roșeața lor și/sau de faptul că articulațiile sunt calde la atingere;
• deformarea articulațiilor;
• pierderea flexibilității într-o articulație;
• oboseala extremă, pierderea energiei, slăbiciune sau faptul că te simți rău pe zi ce trece.
Însă bolile reumatice pot produce o varietate de alte tipuri de simptome, cum ar fi:
• inflamația ochiului sau infecții oculare,
• erupții, eczeme, inflamații dureroase pe piele,
• durere în zona gatului, coloanei vertebrale sau spatelui,
• dificultatea de a respira adânc,
• dureri musculare.
Reumatism la picioare
Reumatismul afectează, de obicei, aparatul locomotor. Pacienţii simt durere cruntă mai ales la nivelul genunchilor. Zonele respective se umflă iar pacientul resimte şi o încălzire a ligamentelor. În multe cazuri pacientul ajunge să nu mai poată merge din cauza durerii. În astfel de cazuri, dacă tratamentul medicamentos şi procedurile medicale nu dau roade, se impune operaţia.
Unele boli reumatice, cum ar fi osteoartrita, sunt rezultatul uzurii articulaţiilor. Alte boli reumatice, cum ar fi artrităa reumatoidă, apar atunci când sistemul imunitar devine hiperactiv şi atacă garniturile de articulaţiilor, cauzând durere, inflamarea şi distrugerea articulației afectate. Aproape orice articulaţie poate fi afectată de reumatism.
Reumatismul la inimă
Reumatismul la inimă este de fapt reumatismul cardioarticular sau articular acut. Este o boală imuno-alergică şi afectează de regula copiii de vârstă şcolară şi adolescenţii şi poate ataca inima lăsând leziuni valvulare definitive.
Cauza principală a reumatismului la inimă este infecţia cu Streptococ, localizată la nivelul gâtului (faringe, amigdale) care generează din partea unui organism predispus o reacţie de răspuns faţă de microbi şi faţă de unele componente chimice din structura lor, cauzând o inflamaţie generalizată, cu febră, prinderea articulaţiilor şi adesea a inimii.
Valvele inimii se inflamează şi de aici rezultă endocardita reumatismală. Odată cu vindecarea atacului reumatic, cedează şi inflamaţia valvelor dar ea este urmată de sclerozări, sudarea sau retracţia lor ducând fie la îngustare (stenoză) fie la lipsa de etanşeitate a închiderii valvelor (insuficienţă). De obicei prinderea inimii de către procesul reumatic are loc la primul atac de reumatism. Prevenirea înbolnăvirii se realizează prin combaterea infecţiei cu Streptococ. Depistată şi tratată cu antibiotice la timp, este urmată de eliminarea microbului.
Bolnavul care a avut reumatism acut are tendinţa ca, la o nouă infecţie cu Streptococ, să refacă atacul reumatic. Cei care au leziune cardiacă pot prezenta agravări ale acesteia în cursul puseelor repetate de reumatism, potrivit promediq.ro.
Reumatism la cap
Durerea de cap nu trebuie trecută cu vederea, mai ales dacă aceasta se manifestă în partea din spate a cutiei craniene. Este posibil ca această durere să fie urmarea unui reumatism cervical. La începutul afecțiunii, durerea se accentuează la oboseală și stat în picioare, însă dispare după odihnă. Dacă este neglijată, această afecţiune se accentuează şi apar crize dureroase care ţin spătămâni sau chiar luni, fiind însoţite de:
• migrene,
• vertij,
• amețeli,
• tulburări de dispoziție,
• dureri extinse în umăr, ceafă,
• gât înțepenit,
• nevralgii intercostale și altele.
În afară de durerea caracteristică, amețeli, dureri de cap, greață, uneori, dar și furnicături la nivelul brațelor și umerilor, spondiloza cervicală poate genera și tulburări motorii, afectând în timp, forța brațelor.
Reumatism degenerativ
Acest tip de reumatism poate fi provocat fie de degenerescenta şi uzura unei articulaţii (artroza membrelor), fie a unor cauze mecanice (de exemplu un efort exagerat pentru a ridica o greutate, în cazul existentei herniei discale), fie unei combinaţii a acestor factori (precum este sindromul de îngustare a canalului carpian).
Pringtre cele mai cunoscute tipuri de reumatisme degenerative sunt artroza şi spondiloza.
Artroza este forma de reumatism degenerativ care se localizează la nivelul articulațiilor membrelor inferioare sau superioare.
Spondiloza este produsă de uzura discurilor intervertebrale, însoțită de reacții de reparare (osteofite, ciocuri de papagal) la nivelul corpilor vertebrali. Alterările cartilajelor articulare și discurilor intervertebrale nu sunt cauzate exclusiv de îmbătrânirea țesuturilor ci şi de tulburări în mecanica articulară declanșată de obezitate, scăderi ale tonusului mușchilor scheletali sau poziții vicioase în timpul muncii.
Tratament medicamentos pentru reumatism
Nu exista un singur remediu sau un singur medicament care să fie optim pentru a fi folosit de toți pacienții cu boli reumatice. Durerea poate fi ținută sub control în mai multe moduri: fie prin folosirea analgezicelor tradiționale, fie prin folosirea calmantelor care în același timp reduc și inflamația.
În funcție de simptome și de severitatea bolii se pot folosi următoarele tipuri de tratamente:
• tratament medicamentos intern (antiinflamatoare, analgezice),
• tratament medicamentos extern (creme, geluri).
Tratament naturist pentru reumatism
Pe lângă tratamentul medicamentos, există câteva remedii din plante. Unele astfel de tratamente pot fi preparate chiar acasă însă înainte de toate este bine să se ceară sfatul medicului reumatolog.
În prumul rând, cei cu reumatism trebuie să şină cont de o dietă bogată în acizi graşi şi Omega 3. În acest sens se poate folosi cu succes uleiul de peşte. Acești acizi grași sunt nutrienți esențiali pentru multe funcții din corp, dar totodată sunt agenți antiinflamatori, potrivit doc.ro.
Studiile indica în mod clar că grupurile de persoane care consuma mari cantități de alimente bogate în Omega-3 au o incidenta mai mica a bolilor inflamatorii. Uleiul de peste e cea mai buna sursa. Daca vrei să iți schimbi dieta, nu uita că cele mai bune surse alimentare de acizi grași Omega-3 sunt somonul, tonul și macroul. Uleiurile (inclusiv uleiul de peste) precum cel de nuca și cel de măsline ar trebui să facă parte în mod regulat din dieta ta.
Aceste uleiuri, împreună cu pestele gras care se recomanda celor cu reumatism, sunt bogate în acizi grași Omega-3, care sunt benefici pentru corp și, totodată, care ajuta la reducerea simptomelor reumatismului.
Uleiul de soia creşte inflamația din articulațiile tale, așa că trebuie evitate. Grâul și porumbul agravează inflamaţia așa că ar trebui evitat şi orice tip de produse făcute din ingrediente ce au la baza boabele de grau și de porumb.
Ca supliment alimentar se mai recomandă uleiul din ficat de cod: o linguriță pusa în sucul de portocale, care se bea înainte de culcare.
Fitoterapia este intens utilizată ca alternativă la tratamentul medicamentos. Iată ce ar putea ajuta în ameliorarea durerilor reumatice.
• Sucul de cartofi: una sau doua lingurițe înainte de mese.
• Oțetul de mere și mierea: două lingurițe, în apa călduță, băute după ce le-ai amestecat.
• Sucul de morcovi și zeama de lămâie: porții egale, într-o lingura mare.
• Gelul de aloe vera – utilizat în tratamentul extern, indicat în durerile reumatismale; le diminuează.
• Anumite substanțe din brândușă de toamnă, în doze mici, au acțiune antiinflamatoare și analgezică; aceste substanțe au fost utilizate în reumatism.
• Gheara pisicii (sau gheara mâţei) are acțiune antiinflamatoare în bolile reumatice.
• Extractul de frunze de iederă – produsele care conțin acest extract au acțiune sedativă, sunt indicate în mialgiile și durerile reumatice.
• Lemnul dulce funcționează ca antiinflamator în reumatism.
• Făina de muștar negru se poate folosi sub formă de compresesi se aplică pe zonele cu dureri, în reumatism.
• Mugurii de plop negru sunt recomandați în special în afecțiunile reumatice.
• Sânzienele galbene au acțiune sedativă.
• Turița mare are acțiune antiinflamatoare.
Statisticile arată că bolile reumatice afectează aproximativ 80% din populaţie, iar incidenţa acestora creşte odată cu vârsta, fiind adesea răspândite la persoanele trecute de 70 de ani.