<
Actualitate

Reportaj. Sprijiniți producătorii locali, cumpărați produse locale, cumpărați sănătate

Pandemia ne-a afectat pe toți, o perioadă dificilă dar și incertă, o situție epidemiologică de care din fericire nu am mai avut parte însă efectele ei le resimțim inclusiv economic.

Din 2020 de când a debutat situația epidemiologică poate mai mult ca oricând am înțeles cât de importantă e sănătatea și cât e de scumpă recuperarea ei. Nu vorbim despre Covid19, vorbim de sănătate în general.

În zilele noastre vedem multe persoane bolnave aparent fără nici un motiv. Specialiștii în domeniu explică că o parte din bolile secolului XXI se datorează și stilului nostru de viață. Mâncăm orice, ieftin să fie, din comoditate sau din credința că „mie nu mi se poate întâmpla” ajungem în cele din urmă să regretăm că atunci când am avut șansa să alegem un produs sănătos am ignorat.

Ca și consumatori alegem de cele mai multe ori să ne facem cumpărăturile din lanțurile de supermarket-uri, acolo unde micii producători nu pot intra datorită condițiilor draconice impuse de retaileri care îi determină pe marii agricultori să folosească agenți chimici care forțează creșterea legumelor și le ferește de dăunători. Rezultatul nu este însă neapărat pe placul consumatorilor: la maturitate, legumele sunt tari și fără gust.

Cum putem identifica fructele și legumele „injectate”

Fructele și legumele „injectate” se pot identifica căutând eventuale pete pe coajă sau verificând dacă au codița verde. „Roșia verde este pusă la frig chiar și trei luni, i se dă un gaz de coacere și codița rămâne verde și pare sănătoasă. Însă, roșia forțată la coacere nu are gust și aromă și este tare.

Unul dintre motivele pentru care fructele și legumele românești nu își găsesc loc în supermarket-uri este că retailerii impun norme stricte privind calitatea, cum ar fi dimendiunile legumelor.

„Dor de gustul produselor de altă dată”

Aceste cuvinte le auzim din ce în ce mai des. Pe măsură ce consumăm roșii care nu au gust de roșii, ceapă care nu are gust de ceapă, usturoi care nu are gust de usturoi iar exemplele pot continuă, nu ne dăm seama că nu consumăm legume fără gust ci consumăm produse care ne pot afecta sănătatea.

Unde mai putem găsi fructe și legume autentice?

În condițiile impuse de retaileri pentru aspectul produselor, micii producători care nu-și permit aceste substanțe, potențiatori de creștere, nu pot intra în supermaket-uri pentru a-și vinde marfa, singurul lucru care le-a rămas este desfacerea ei pe piețele din orașe.

Fie colindăm satele și-i putem vedea pe micii producători cum își valorifică produsele sănătoase la poartă, fie mergem acolo unde este lăsat să-și vândă marfa, adică în piețe.

NU sunt aspectoase dar sunt sănătate curată, prețurile de cele mai multe ori sunt pomană curată

Ziarul 21 a stat de vorbă cu micii producători care-și valorifică produsele în Piața Unirii din Câmpia Turzii. Îi vedem zi de zi, cuminți cum își așteaptă cumpărătorii. Dacă ne oprim în loc și-i privim cu câtă grijă așează produsele pe cântar și cu câtă recunoștință se uită la clienți, ne dăm seama de munca din spatele acestor produse.

De obicei micii producători care vând în Piața Unirii lucrează în familie. O parte muncesc la câmp iar femeia vinde la piață. În aceste familii ceasul sună în fiecare dimineață la 5.00. Pentru că animalele din gospodărie trebuie hrănite înainte ca membrii familiei să ajungă în câmp. Ei ajung pe câmpuri de obicei când răsare soarele.

„Acum ziua e scurtă, trebuie să muncim cât timp e soarele pe cer”, ne spune unul dintre producătorii locali care tocmai s-a întors de pe câmp și venit la piață după mama sa. E ora 19.00 seara, mătură lângă masa la care a vândut o zi întreagă. Numără banii, nu sunt mulți deloc, sunt zile grele parcă oamenii nu mai au bani, iar cei care au aleg să meargă să cumpere produse aspectoase din import.

Revenim a doua zi, de dimineață și stăm de vorbă cu micii producători.

„Deși a fost un an agricol foarte bun din păcate vânzările sunt foarte slabe. Produsele noastre se vând greu …nu sunt aspectoase, ele sunt cum le dă Dumnezeu. Noi avem mult de lucru pe hotar, apoi stăm cu ele pe mese în piață”.

„Vânzări slabe, piețele sunt goale iar supermaket-urile sunt pline. Noi vindem produse curate fără prostii în ele. Avem de toate dar oamenii sunt puțini”

Am întrebat-o pe una dintre femeile care zi de zi vinde în Piața Unirii care sunt prețurile. Ei nu au un algoritm  de fixare a prețului, oamenii ăștia știu doar câtă muncă pe hotarele țării fac dea lungul anului:

„Un dovleac este 2 lei kg, boia  80 lei kg, cartofii 2,5o lei kg, ceapă 5 lei kg, varza 3 lei kg”,   dar produsele sunt multe și sănătoase.

Am întrebat și pe unii dintre clienți care aveau plasele cu cumpărături din piață:

Rep.: De ce ați ales să cumpărați din piață cele necesare pentru casă?

Client Piața: Cumpăr de aici că știu că sunt bune. Ne plac produsele de aici că au gust. Oamenii ăștia ar trebui susținuți mai mult.

Susțineți producătorii locali, câștigați sănătate iar banii cheltuiți la piață rămân în comunitate.

Cumpărând de la producătorii locali mai avem o șansă să găsim legume cu gust, legume sănătoase, doar de noi depinde cât timp acești oameni o să ne mai vândă produse sănătoase!

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS