<
Actualitate

Remus Lăpușan, candidat PSD pentru Consiliul Județean Cluj: În 9 iunie, resetăm județul Cluj!

Remus Lăpușan, candidat PSD pentru Consiliul Județean Cluj: În 9 iunie, resetăm județul Cluj!

Domnule Lăpușan, ați spus de mai multe ori că administrația liberală a județului Cluj și-a atins potențialul maxim. Pe ce vă bazați?

În ultimii ani, administrația PNL, în frunte cu Alin Tișe, nu a mai lansat proiecte mari de investiți în județul Cluj. Sunt încă multe de făcut ca să ajungem la standardele de viață pe care ni le dorim, dar pare că nu mai există voință. Ori au obosit, ori s-au plictisit! Trebuie să facem ceva ca să ieșim din amorțeala asta la nivel de județ. În 9 iunie, avem șansa să resetăm Clujul!

De la nivel național, avem un semnal foarte bun. Pentru prima dată în ultimii ani, avem creștere economică bazată pe investiții și nu pe consum, și aici este meritul guvernului condus de Marcel Ciolacu.

Concret, ce credeți că trebuie făcut pentru acest reset?

Împreună cu ceilalți colegi ai mei care candidăm pentru funcții de consilieri județeni, în frunte cu dl. Alexandru Cordoș – liderul echipei noastre, care candidează pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj, am gândit o strategie de dezvoltare durabilă a județului. Avem nevoie de investiții consistente în toate domeniile. Începem cu infrastructura rutieră: aici este vitală extinderea și modernizarea rețelei de drumuri pentru a îmbunătăți conectivitatea între orașele, comunele și satele din județ. Pe lângă modernizarea și extinderea drumurilor județene, trebuie să susținem UAT-urile în modernizarea infrastructurii de drumuri comunale. Sunt foarte multe comunități izolate prin lipsa drumurilor practicabile – ceea ce limitează accesul oamenilor la multe alte servicii publice (sănătate, educație etc.). Între timp, vrem să înființăm o companie de transport public în comun, în subordinea Consiliului Județean, care să opereze rutele de care avem nevoie.

Apoi, trebuie să ne axăm pe dezvoltarea economică: asta înseamnă să sprijinim mediul de afaceri prin parcuri industriale și tehnologice – ne propunem să reluăm proiectele Tetarom IV și V de la Luna și Feleacu. De asemenea, vrem să sprijinim mai mult producătorii locali, pentru că ei sunt cheia dezvoltării sustenabile a județului. Avem nevoie de mai multe centre de inovare, respectiv de training pentru antreprenori. Și nu în ultimul rând, vrem să lansăm o serie de programe de educație antreprenorială pentru adolescenți și tineri – dezvoltarea spiritului antreprenorial trebuie făcută de la vârstă fragedă!

Ce înseamnă acest reset din punct de vedere social?

Înseamnă acces echitabil la resurse, pentru toate categoriile de populație!

Pe de altă parte, înseamnă să avem servicii publice accesibile și calitative. Dacă ne referim strict la social, noi încă nu avem compartimente de asistență socială în toate comunele din județ. Împreună cu UAT-urile, trebuie să stabilim un calendar de înființare a acestor structuri care fac parte din aparatul de specialitate al primarului. Când spunem asistență socială, ne gândim în primul rând la munca de prevenție – este mult mai ușor să prevenim decât să tratăm, este ca în medicină! Avem nevoie de prevenție în domeniul violenței în familie, în domeniul consumului de droguri de la vârste fragede, în domeniul abandonului școlar, și așa mai departe. Sunt foarte multe lucruri de făcut pe această temă și din păcate conștientizăm foarte puțin necesitatea dezvoltării domeniului asistenței sociale. Desigur, munca de asistent social presupune inclusiv consultanță în accesarea ajutoarelor de stat pentru persoanele aflate în situație de risc și întocmirea dosarelor, dar ideea este să dezvoltăm acestor oameni deprinderi de viață independentă.

Tot de domeniul social ține și partea de sănătate și asistență medicală: pe lângă modernizarea și dotarea unităților spitalicești aflate în subordinea Consiliului Județean, trebuie să ne preocupăm mai intens de infrastructura de sănătate din mediul rural: este necesar să avem medici de familie prezenți în fiecare zi, cabinete medicale bine dotate, centre medicale – acolo unde sunt comunități mai numeroase, care să ofere servicii medicale din mai multe specializări, inclusiv recoltare pentru analizele uzuale de sânge.

Și, bine-nțeles, nu vorbim de social fără educație: trebuie să avem un număr adecvat de creșe, grădinițe și școli de stat. Primăriile din comune trebuie ajutate să acceseze programele guvernamentale de masă caldă pentru copii – evident, produsele propriu-zice pot fi achiziționate de la producători locali. De asemenea, în mediul rural sunt utile și programele de tip after-school, dar susținute din fonduri publice.

Acum, pe final de campanie, ce le transmiteți alegătorilor?

Dragi clujeni, vreau să vă mulțumesc pentru că ne-ați primit cu atâta deschidere în comunitățile dumneavoastră și ne-ați ascultat. În primul rând mergeți la vot – este păcat să nu ne exercităm acest drept democratic de a alege, pe care l-am obținut atât de greu! Haideți alături de noi să resetăm Clujul și să îl redăm oamenilor!

CMF: 21240002

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS