<

Actualitate

Reguli noi privind înmormântarea. Îmbălsămarea mortului este obligatorie

Noile reguli ar putea fi implementate pe tot teritoriul României. De acum înainte este obligatoriu că persoana decedată să fie imbălsămată atunci când familia decide să expună trupul mortului în locuri publice, sau atunci când este transportat pe o distanţă mai mare de 30 de kilometri.

 

Acest lucru trebuie făcut de o firmă autorizată de pompe funebre care deţine tehnologia pentru imbălsămare.

 

Deşi regulile par greu de respectat în mediul rural, acolo unde oamenii nu au bani pentru astfel de operaţiuni, ele devin obligatorii, amenzile în aceste cazuri fiind între 500 şi 10.000 de lei pentru cei care încalcă regulile.

 

Ministerul Sănătăţii a anunţat că va mai da nişte legi şi cu privire la transportul sau fotografierea unei persoane decedate, asta ca înmormântările să aibă loc în condiţii decente.

 

De asemenea potrivit noii legi funerare, este interzisă fotografierea corpului defunctului, fără acordul apartinătorilor. Prin excepţie, este permisă fotografierea şi filmarea pe timpul desfăsurării autopsiei în scopul constituirii probelor, conform normelor legale.

 

Înmormântarea nu trebuie să depăşească 36 de ore de la decesul persoanei respective.

 

Firmele de pompe funebre vor fi obligate să arhiveze contractele de prestări servicii încheiate şi documentele fiscale timp de 5 ani, ca metodă de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale. De asemenea, o brătară din materiale care nu sunt biodegradabile, cu datele de identificare ale firmei care a acordat îngrijiri mortuare, va fi aplicată obligatoriu pe mâna dreaptă sau stangă a decedatului, pentru eventuale plângeri ulterioare ale rudelor şi responsabilizarea acesteia.

 

În ceea ce priveşte procedura de imbălsămare, acesta este interzisă în cazul bolilor infecţioase cu agenţi biologici înalt patogeni, conform avizului epidemiologic al direcţiei de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti şi în afara spaţiilor autorizate pentru efectuarea îmbălsămării şi tanatopraxiei conform prezentelor norme.

 

Firmele de pompe funebre vor fi obligate să cotizeze şi la un Fond de Garantare, din care să fie achitate despăgubiri în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a prestărilor de servicii funebre. Cotizaţia va reprezenta echivalentul a 5 ajutoare de înmormântare.

 

De asemenea, prestatorii de servicii funerare trebuie să respecte mai multe norme tehnice şi sanitare şi să îndeplinească anumite criterii profesionale.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS