Târgul săptămânal de la Câmpia Turzii și-a deschis porțile pentru comercianții de produse non-alimentare din județul Cluj. După redeschiderea pieței de legume și fructe, destinată producătorilor locali, administrația locală a redeschis târgul săptămânal de miercurea și a permis comercianților non-alimentari accesul într-o nouă locație: fostul târg de animale.
Rep.: În urma cu ceva timp ați deschis piața de zarzavaturi. Acum ați redeschis târgul săptămânal…
Dorin Lojigan: Se pare că viața intră încet, încet în normal la Câmpia Turzii. Am luat hotărârea de a deschide piata agro-industrială strict cu producători din județul Cluj pentru că este foarte important să ne protejăm producătorii locali, exact cum am luat decizia pentru piața de zarzavaturi. Piața se desfășoară într-o nouă locație, în fostul târg de animale din Câmpia Turzii din două motive: aici putem controla fluxul de intrare și ieșire, pentru că încă suntem în perioada de alertă și trebuie să ne protejăm împotriva virusului Covid 19, iar cel de-al doilea motiv este pentru a învăța populația cu o nouă locație pentru că în timp aici va fi mutată piața săptămânală de miercurea.
Platoul de jos din Berc unde se desfășura piața va deveni loc de parcare. Acolo avem un proiect de 5 milioane de euro depus la Ministerul Dezvoltării pentru asfaltarea mai multor străzi printre care și o parcare modulară. Acolo pot cetățenii să își parcheze mașinile și să vina pe aleia din spatele sediului Poliției Naționale, în piață.
Rep: Vedem o organizare mai bună, standurile sunt aranjate bine. V-ați gândit și la aspectul acesta…
Dorin Lojigan: Da! Ieri am avut o întâlnire cu 50 de reprezentanți ai firmelor sau persoanelor fizice care vând în această piață. M-am intalnit cu ei și împreună cu ei, de comun acord, am stabilit modul acesta de vânzare.
Rep.: Când o să vedem piața la capacitatea maximă? Sunt voci care întreabă când vor găsi „bucate” în piață
Dorin Lojigan: Problema se va pune după 15 iunie. Nu vreau să mă pronunț pe acest subiect pentru că încă nu știm care vor fi decizile care se vor lua la nivel național. Dacă se va permite deschiderea în întregime a târgurilor, a piețelor, a locurilor de joacă pentru copii, a parcurilor ș.a.m.d. vom da drumul și la partea de „bucate”, cum spuneți dumneavoastră.
Rep.: Care este părerea oamenilor care vin în piață. Observăm că se respectă fluxul impus de d-voastră…
Dorin Lojigan: Să îi întrebați pe ei, chiar și pe comercianți, ce părere au. Eu am discutat cu ei și toate lumea pare a fi mulțumită. Cumpărătorii sunt mai puțini astăzi pentru că lumea încă nu știe de deschiderea târgului. Sunt convins că de miercurea viitoare o să fie flux mai mare, exact ca și la piața de zarzavaturi, de producători locali.
Odată cu terminarea mini interviului cu edilul muncipiului Câmpia Turzii, Dorin Lojigan, am intervievat și 2 comercianți veniți de la Cluj Napoca, pentru a le cunoaște doleanțele și pentru a le afla părerea legată de noua organizare a târgului săptămânal.
Rep.: Cât de mult v-a afectat afacerea și cum considerați că este organizarea pieței acum?
Ciprian Supuran, comerciant: Destul de serios, nici înainte nu mergea treaba foarte bine și a fost un blocaj, o frână, în tot ceea ce înseamnă economie. Este prima zi de piață și din ce se vede este mai bine organizat. Noi tot am cerut să se modifice organizarea pieței. Nu trebuie să fie labirinturi, alei și aleiuțe. Una, două alei principale și e bine. Ieri ne-a primit domnul primar, am discutat ni s-a ascultat dorințele. Ni s-au făcut niște promisiuni că se va asflata zona aceasta, o să se facă alte condiții.
Rep.: Cum vedeți organizarea pieței?
Pop Florina, comerciant: Foarte bine organizată. Ni s-au ascultat rugămințile, am fost primiți ieri la dnul primar care a fost foarte fain cu noi, a fost la obiect. Acum este bine, este organizată bine piața. Afacerea noastră a fost afectată pe măsura cifrei de afaceri. Este o afacere mică, vedem de acum încolo ce vânzări vor fi, cum vom supraviețui. Este foarte multe lume, neașteptat de bine pentru prima zi de redeschidere.