Guvernul Nicolae Ciucă va aproba, în cel mai scurt timp, o rectificare bugetară pozitivă și promițătoare, care urmează să asigure atât premisele funcționării optime a instituțiilor statului, cât și plățile destinate măsurilor de sprijin ale populației. Astfel, Executivul va avea grijă ca serviciile publice oferite cetățenilor să fie funcționale, și, pe de altă parte, va veghea la finanțarea corectă și coerentă a schemelor de ajutor de stat și a programelor necesare susținerii economiei.
Prin rectificarea bugetară care va fi în curând operațională, se va acorda o atenție sporită și plăților drepturilor sociale ale românilor, în contextul perioadei dificile pe care o traversăm cu toții.
Această rectificare va avea, totodată, în vedere reducerea cheltuielilor alocate bunurilor și serviciilor aferente tuturor ministerelor, deoarece este clar că încurajarea politicilor publice implementate pentru sprijinirea finanțării cetățenilor și economiei trebuie dublate de diminuarea costurilor de funcționare a instituțiilor de stat.
În ceea ce priveşte sectorul economic, demn de menționat este faptul că vor fi distribuite fonduri suplimentare pentru investițiile de anvergură angajate prin Programul „Sprijin pentru România”. Astfel, bugetul acestei scheme considerabile de ajutor de stat va crește semnificativ, de la 6,38 miliarde lei la 7,37 miliarde lei. Prin finanțările propuse în acest program, extrem de generos, vor fi susținute cu preponderență investiţiile în industria alimentară, a materialelor de construcții, a fabricării de piese auto, precum și industria hârtiei.
Măsurile de protejare a cetățenilor vor fi nu doar menținute, ci și amplificate prin această rectificare bugetară. Cele mai importante fiind în susținerea serviciilor publice esențiale oferite de stat, respectiv activitățile curente ale unităților spitalicești, ale școlilor, ale IMM-urillor și industriei alimentare, precum și a optimizării activității tuturor instituțiile statului în raport cu necesitățile cetățenilor.
Nu în ultimul rând, Guvernul Nicolae Ciucă este la jumătatea perioadei de implementare a deciziei de compensare a creșterii prețului la carburanți. Măsura a fost una viabilă, având în vedere că, după adoptarea acesteia, prețul carburanților a scăzut. În consecinţă, la finalul lunii septembrie a.c., Executivul va dispune de imaginea completă, de ansamblu, a efectelor deciziei față de piața combustibililor, realizarea obiectivului urmărit, respectiv reglarea prețului la carburanți, fiind una indiscutabilă.
În concluzie, este de apreciat că decidenții guvernamentali vor aplica, prin această rectificare bugetară pozitivă, principiul de a valorifica, la potențialul maxim, toate oportunitățile de finanțare de care România dispune, atât din fonduri proprii, cât și europene, astfel încât finanțările să fie utilizate pragmatic și judicios, în favoarea populației și a economiei naționale.
Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU