Recomandare carte: Despre legătura între alimente și sănătatea mentală The Food-Mood Connection
Dr. Uma Naidoo este medic psihiatru la Harvard, nutriționistă și bucătar profesionist. Ea combină arta culinară cu știința nutriției pentru a învața pacienții nu numai ceea ce este sănătos să mâncăm dar și cum putem să avem cele mai multe beneficii din alimentele pe care le consumăm.
Aceste beneficii sunt analizate din perspectiva psihiatrului deci în cazul depresiei, anxietății, bolilor obsesiv- compulsive dar și a altor boli care ne pot afecta sănătatea mentală. Unele alimente sunt mai ușor sau mai greu de găsit la noi. Ceea ce vă recomandăm, printre altele, este ceea ce numim alimente pentru creier (Brain Food) și anume să consumăm zilnic sau în mod regulat pește gras (somon, hering, macrou), suficiente lichide (apă, ceai sau supă), un pumn de alune (nesărate și fără zahăr) dacă nu suntem alergici la ele, un pumn de afine (blueberry), salate/legume verzi și cafea naturală sau ceai verde (matcha).
Fiind și o supraviețuitoare a unui cancer de sân, Dr. Uma Naidoo subliniază în cartea ei tradusă și în română, importanța alimentelor proaspete și locale în prevenția cancerului, confirmând ceea ce fondatorul medicinei moderne, grecul Hipocrate spunea: „Alimentele să vă fie medicamente și medicamentele să vă fie alimentele”.
Mai multe detalii puteti găși în Ziarul 21, de luni, 27 februarie la toate punctele de difuzare a presei.