Pandemia provocată de Covid 19 a afectat multe sectoare, iar cel cultural-creativ a fost printre cele mai vulnerabile. Ministerul Culturii a pus în prim plan această realitate și a acționat rapid pentru a susține, în condițiile legii, întreg sectorul. Printre primele măsuri economice, financiar-fiscale și de protecție socială (1 aprilie 2020) au fost cele care au vizat șomajul tehnic și asigurarea unei indemnizații reprezentând 75% din salariul mediu brut pe țară, adresată persoanelor fizice care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe. Măsura a fost accesată de peste 3.000 de beneficiari.
De indemnizație au beneficiat și persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și profesiile liberale. Măsura a fost prelungită până la de 30 iunie 2021.
Programele culturale fac parte din viața noastră, pentru unii însemnând timp liber, pentru alții exercitarea unor meserii, iar sănătatea tuturor trebuie să fie pe primul plan. Dar fără o strategie bine stabilită nu putem dezvolta acest domeniu, atât de vast și, în același timp, atât de spectaculos. De aceea cred că e important să vă anunț că, la finalul anului trecut, Ministerul Culturii a devenit beneficiarul unui contract de finanțare din fonduri comunitare pentru Proiectul „Viziune strategică și coerentă pentru sectorul cultural, depus în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă, care va avea o finanțare de 7.085.920 lei și o durată de implementare de 28 de luni.
Pe de altă parte, Ministerul Culturii împreună cu instituțiile subordonate finanțează anual diverse proiecte și programe care se adresează tuturor organizațiilor care activează în sectorul cultural-creativ. Acestea sunt anunțate pe website-ul ministerului – www.cultura.ro -, iar unul dintre apelurile recente a fost cel de Ziua Culturii Naționale, care s-a bucurat de o susținere de 2 milioane de lei și care a făcut ca nu mai puțin de 42 de proiecte să fie disponibile online, având în vedere că restricțiile sanitare impuse de pandemie au împiedicat întâlnirile cu publicul. O parte a fost prezentată și pe pagina de Facebook a Ministerului Culturii.
Mai mult, suma acordată a fost majorată comparativ cu cea din anul 2020, când finanțarea a fost de 250.000 lei, deoarece îmi doresc o susținere accentuată a sectorului, dar și marcarea adecvată a acestei zile.
O altă măsură pe care doresc să o amintesc este achiziționarea de artă modernă de către Muzeul de Artă Contemporană (MNAC), ca urmare a suplimentării bugetului de către Ministerul Culturii, până la 2 milioane de lei, la începutul crizei provocate de COVID-19. Această măsură economică a vizat susținerea creației plastice românești și îmbogățirea patrimoniului muzeal. Astăzi, publicul poate admira cele 167 de lucrări semnate de 100 de artiști, dintre care 40 de artiste.
Cred că acest program trebuie să aibă continuitate și să fie o practică anuală a Ministerului Culturii, astfel că l-am inclus în programul de guvernare liberal. Impactul pe termen mediu și lung este reactivarea pieței de artă românești la nivel național, inclusiv prin stimularea achiziției de artă de către privați, așa cum este Muzeul de Artă Recentă, dar și la nivel internațional, prin creșterea cotelor artiștilor români.
Vreau să menționez o altă măsură longevivă de susținere a actanților culturali: AFCN – Administrația Fondului Cultural Național. Anual există 2 apeluri de proiecte care cuprind finanțări atât pentru artele spectacolului, cât și pentru promovarea patrimoniului sau pentru dezvoltarea instrumentelor culturale în educație. Bugetul pentru proiectele anului 2020 a fost de peste 30 de milioane.
În 30 de ani, Ministerul Culturii a avut la conducere nu mai puțin de 26 de miniștri. Lipsa unei continuități de viziune și a unui plan coerent al politicilor publice a dus ca în 2021 să avem încă multe probleme de rezolvat. Printre acestea se numără realizarea unui statut al artistului, dar și Codul patrimoniului.
Sunt convins însă că grupul de lucru pe care l-am format în decembrie 2020, cu scopul de a modifica și îmbunătăți Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, va introduce prevederea care să permită Ministerului Culturii punerea statutului artistului în dezbatere, chiar anul acesta. Este un parcurs procedural de durată, dar care îmi doresc să se concretizeze în favoarea artistului din România.
Codul Patrimoniului a fost finalizat anul trecut și urmează să primească avizul de la departamentul juridic.
O altă problemă pe care am găsit-o aici a fost cea a România Film (RADEF), care în vara anului trecut era să intre în faliment. Împreună cu ANAF și Ministerul Finanțelor am reușit să o salvăm deocamdată și se află în procedură de insolvență. În septembrie anul trecut, RADEF a relansat activitatea de spectacol cinematografic în sălile dotate cu aparatură de proiecţie digitală 2D/3D şi instalaţie de sunet Dolby: „Europa” – Bucureşti, „Florin Piersic” – Cluj-Napoca, „Cinema Mon Amour” – Piatra Neamţ, „Patria” – Craiova, „Sergiu Nicolaescu” – Târgu Jiu şi „Arta” din Sibiu.
În încheiere, aș vrea să recomand celor care vor să acceseze finanțări pentru proiecte culturale să urmărească periodic website-ul ministerului. În ceea ce privește așteptările pe care publicul și lucrătorii culturali le au de la noi, pentru rezolvarea diverselor situații care trenează de mult timp sau care apar acum, vă asigur că acestea sunt tratate cu maximă responsabilitate pentru a fi rezolvate.
Legat de o vizită la Turda, pot să vă spun că mi-ar face mare plăcere să mă întorc în acest oraș viu, cu oameni responsabili și primitori, iar când se va întâmpla, vă voi anunța din timp!
Cu deosebită considerație,
Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii
Sursa. Dana Deac