În cadrul întâlnirii de lucru, doamna prefect Irina Munteanu a primit raportul întocmit de către Inspectoratul de Poliție Județean Cluj privind evaluarea realizării obiectivelor din Planul Național Cadru de Acțiune pentru siguranța școlara în anul 2023-2024. Astfel, reprezentanții instituțiilor care dețin atribuții în implementarea proiectului au analizat indicatorii și rezultatele obținute.
În cadrul ședinței coordonate de către doamna prefect, reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, în colaborare cu Inspectoratului Școlar Județean, Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj, Grupării de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca, Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” Cluj, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției de Sănătate Publică a județului, Direcției Județene pentru Cultură, Direcției Județene pentru Sport și Tineret, Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, Centrul Regional Împotriva Traficului de Persoane și asociații de părinți și de elevi au analizat provocările recente care au schimbat radical modul în care se desfășoară procesul de educație.
În perioada septembrie – decembrie 2023, dintre cele 473 unități de învățământ preuniversitar, 281 în mediul urban și 192 în mediul rural, 425 de unități au efectuat analiza de risc la securitate fizică, din care 247 în urban și 178 în rural.
Tot în această perioadă, în județ, structurile Poliției Române au întocmit 83 de planuri de acțiune desfășurând 217 acțiuni referitoare la prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, pe linia absenteismului și abandonului școlar, pentru prevenirea portului fără drept de obiecte periculoase, pe linia prevenirii și combaterii consumului de substanțe interzise și în domeniul rutier.
S-au desfășurat 449 de activități cu caracter de informare și prevenție adresate elevilor. În cadrul orelor de curs au fost abordate tematici de natură juridică dintre care le amintim pe cele privind prevenirea infracțiunilor comise cu violență, privind bullying/ cyberbullying, privind prevenirea consumului de substanțe interzise, pe linia prevenirii portului fără drept de obiecte periculoase, cu referire la prevenirea traficului de persoane, despre infracțiunile contra patrimoniului, privind respectarea regimului rutier, despre răspunderea penală a minorilor, privind prevenirea criminalității informatice, pentru prevenirea disparițiilor voluntare și pentru prevenirea victimizării minorilor.
Una dintre provocările majore este legată de siguranța copiilor în mediul online, unde sunt expuși la diverse riscuri, cum ar fi: accesul la conținuturi inadecvate, contactul cu persoane necunoscute, furtul de date personale, cyberbullying, dependența de internet, etc. Aceste riscuri pot avea efecte negative asupra sănătății fizice și mentale a copiilor, precum și asupra performanței lor școlare.
Pe lângă siguranța în mediul online, este important să ne preocupăm și de siguranța copiilor în unitățile de învățământ, unde pot fi victime sau agresori ai fenomenului de bullying. Bullyingul este orice formă de comportament agresiv, intenționat și repetat, care implică un dezechilibru de putere între cei implicați. Acesta poate fi fizic, verbal, social sau cibernetic și poate avea efecte devastatoare asupra dezvoltării și bunăstării copiilor.
Pe parcursul acestui an școlar, pe lângă programele și proiectele deja aflate în derulare, un accent deosebit va fi pe informarea părinților și a aparținătorilor cu privire la aspectele ce țin de siguranța copiilor în mediul fizic și online.
Este de o importanță vitală să fie prevenit și să fie combătut bullyingul în școli, prin implicarea tuturor actorilor educaționali: părinți, profesori, elevi, directori, consilieri etc. Iată câteva recomandări pe care le puteți aplica pentru a contribui la crearea unui climat școlar pozitiv și sigur pentru copiii noștri:
🔗 POLITIA ROMANA FINAL DE CAMPANIE https://www.politiaromana.ro/ro/stiri/final-de-campanie-pentru-prevenirea-cyberbullyingului-si-de-constientizare-a-vulnerabilitatilor-si-consecintelor-privind-infractiunea-de-violarea-vietii-private
🔗 EDUCAȚIE PENTRU SIGURANȚĂ https://ana.gov.ro/educatie-pentru-siguranta/