După o perioadă îndelungată cu temperaturi deosebit de ridicate, demne de începutul lunii aprilie, iarna își va intra în drepturi începând de duminică, cu precădere în zona Moldovei. Dispunerea centrilor barici în spațiul euro-atlantic se va concretiza prin cuplajul dintre dorsala anticiclonului Scandinav – care va fi în extindere, lobându-se pericarpatic și facilitând avansul rapid al unei mase de aer rece spre cea mai mare parte a continentului european – și un ciclon de origine mediteraneană, antrenat pe o traiectorie transbalcanică 2a către bazinul nord-vestic al Mării Negre.
METEO: Răcire accentuată a vremii în toată țara. Ninsori însemnate cantitativ, viscol și ger în următoarele zile
În acest context sinoptic, condițiile meteorologice se vor înrăutăți progresiv, îndeosebi în estul teritoriului. Vremea va intra într-un proces de răcire accentuată în toate regiunile, aria precipitațiilor va cuprinde cea mai mare parte a țării, iar vântul se va intensifica în regiunile estice și sud-estice, unde va sufla cu rafale de 50-75 km/h.
Pe parcursul zilei de duminică (7 ianuarie) va ploua, iar treptat, din orele după-amiezii, în cea mai mare parte a Moldovei și în zonele montane vor predomina ninsorile. În noaptea de duminică spre luni (7/8 ianuarie), în sud-estul Moldovei, estul Munteniei și în partea continentală a Dobrogei se vor semnala precipitații mixte, favorizând depunerile de polei.
Intensitatea maximă a fenomenelor este estimată pentru zona central-estică a Moldovei, din cursul nopții de duminică spre luni până marți dimineața. În acest areal, ninsorile vor fi însemnate cantitativ, se va depune strat consistent de zăpadă (>20-30 cm), va fi viscol (rafale de 50-65 km/h), zăpadă spulberată, troienită și vizibilitate redusă, iar vântul va amplifica puternic senzația de frig.
Pe parcursul zilei de luni (8 ianuarie) și în noaptea de luni spre marți (8/9 ianuarie), se vor semnala precipitații slabe cantitativ, mixte în Transilvania și Oltenia și predominant sub formă de ninsoare în Banat, sudul Crișanei și trecător în Muntenia și Dobrogea.
Temperaturile maxime vor fi preponderent negative – luni în estul, sud-estul și vestul țării, iar marți și miercuri în majoritatea regiunilor, urmând a se încadra, în general, între -10…-8°C și 3°C, cu cele mai scăzute valori în zona Moldovei și cele mai ridicate luni – în Oltenia, Transilvania și Maramureș. Apogeul acestui val de frig se va concretiza pe parcursul nopții de marți spre miercuri (9/10 ianuarie) când în Moldova și estul Transilvaniei, în funcție de gradul de nebulozitate, temperaturile minime vor coborî sub -18…-15°C.