Tristețea, care în mod frecvent este asociată depresiei, reprezintă doar o mică parte din simptomele acesteia. Persoane diferite pot avea simptome diferite dintre care cele mai frecvente sunt:
– dispoziție predominant tristă, anxioasă sau sentiment de gol interior;
– sentimente de lipsă de speranță sau pesimism;
– sentimentele de vinovăție, lipsă de valoare sau neputință;
– pierderea interesului sau a plăcerii pentru hobby-uri sau activități;
– pierderea energiei, oboseală sau „încetinire”;
– dificultăți de concentrare, de memorare sau de luare a deciziilor;
– dificultăți de adormire, trezire dimineața devreme sau nevoie crescută de somn;
– sporirea sau diminuarea poftei de mâncare și/sau modificări ale greutății corporale;
– gânduri legate de moarte sau tentative de sinucidere;
– neliniște sau iritabilitate;
– dureri de cap, crampe sau probleme digestive fără o cauză fizică clară și/sau care nu se diminuează prin tratament.
Depresia se manifestă în mod diferit, la persoane diferite
Femeile suferă de depresie mai des decât bărbații datorită factorilor biologici, fiziologici și hormonali specifici. Femeile afectate de depresie au de obicei simptome de tristețe, lipsă de valoare și vinovăție mai pronunțate.
Bărbații cu depresie sunt mai susceptibili de a fi foarte obosiți, iritabili și, uneori, furioși. Aceștia își pot pierde interesul pentru muncă sau pentru activitățile care le produceau, anterior, plăcere. Pot avea probleme cu somnul și pot manifesta comportamente riscante, inclusiv abuz de droguri sau alcool. Mulți bărbați nu își acceptă depresia și nu reușesc să ceară și să primească ajutor.
Vârstnicii depresivi pot avea simptome mai puțin evidente sau admite cu dificultate sentimentele de tristețe sau mâhnire. În același timp, pot avea afecțiuni medicale, cum ar fi bolile de inimă, care poate provoca sau contribui la depresie.
Cum se tratează depresia?
Primul pas în tratamentul depresiei este contactarea unui specialist în sănătate mintală, cum ar fi un psihiatru sau psiholog. Aceștia vor efectua o evaluare și vor recomanda investigații suplimentare pentru a exclude alte afecțiuni de sănătate care pot avea aceleași simptome ca depresie. Odată diagnosticată, depresia poate fi tratată cu medicamente, psihoterapie sau o combinație a acestora.