Putem fi afectați de diferite tipuri de tulburări mintale și de comportament, dintre care, unele, se pot surveni în același timp. Ele se pot manifesta episodic (au momente de debut și de sfârșit clar definite) sau pot fi de lungă durată.
În prezent, sunt clasificate peste 200 de tipuri de tulburări psihice; începând cu acest număr le vom descrie pe cele mai reprezentative.
Tulburările de anxietate. Persoanele cu tulburări de anxietate reacționează la anumite obiecte sau în anumite situații cu teamă, frică sau groază. Tulburările de anxietate includ tulburarea de anxietate generalizată, anxietatea socială, tulburarea de panică sau fobiile specifice.
Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD). ADHD este una dintre cele mai frecvente tulburări din copilărie dar se poate manifesta și în adolescență sau la vârsta adultă. Persoanele afectate de ADHD pot avea probleme de concentrare a atenției, de control al impulsurilor (acționează fără a lua în considerare posibilele efecte) sau pot fi excesiv de active.
Depresia și alte tulburări ale dispoziției. În timp ce stările de spirit neplăcute sunt comune și, de obicei, trec într-o perioadă scurtă, persoanele care suferă de tulburări ale dispoziției le resimt mai sever și în mod constant.Persoanele afectate de acest tip de tulburări mintale consideră că tristețea le influențează în mod negativ starea psihică de bine zi de zi, cea mai mare parte a zilei. Se estimează că unul din zece adulți suferă de un anumit tip de tulburare de dispoziție, cele mai frecvente afecțiuni fiind depresia și tulburarea afectivă bipolară. Cu un diagnostic și tratament adecvate, majoritatea celor care trăiesc cu tulburări de dispoziție duc o viață sănătoasă, normală și productivă. Dacă aceste afecțiuni sunt nediagnosticate și nu sunt tratate, pot afecta modul în care ne îndeplinim rolurile zilnice și pot cauza probleme fizice de lungă durată, cum ar fi diabetul sau bolile cardio-vasculare.
Tulburări de comportament alimentar. Acestea implică gânduri și comportamente obsesive și, în mod frecvent, stresante referitoare la limitarea aportului alimentar, supraalimentare sau preocuparea pentru greutate și aspectul corporal. Cele mai frecvente tulburări de comportament alimentar sunt anorexia, bulimia și alimentația compulsivă (bingeeating).
Tulburări de personalitate. Persoanele cu tulburări de personalitate au tipare de gândire, de comportament și emoționale excesive și rigide, care le creează probleme la muncă, la școală sau în relațiile sociale.
Tulburarea de stres post traumatic. O persoană poate manifesta o tulburare de stres posttraumatic (PTSD) după ce a fost implicată sau a aflat despre un eveniment traumatic (război, abuz fizic sau psihic, accident grav, fenomene meteorologice extreme).Aceste persoane se simt stresate și resimt frică după ce pericolul s-a terminat; pot retrăi evenimentul, pot avea probleme de somn, evită stimuli relaționați cu evenimentul traumatic și noi posibile amenințări. În plan emoțional pot resimți iritabilitate, accese de furie, neputință sau „amorțeală”.
Spectrul schizofreniei și alte tulburări psihotice.Aceste persoane aud, văd și cred, în anumite perioade lucruri care nu sunt reale sau adevărate. De asemenea, pot prezenta semne ale gândirii dezorganizate, vorbire confuză și comportamentul motor neadaptat sau anormal.
Tulburări de utilizare a substanțelor. Această categorie de tulburări sunt caracterizate de utilizarea frecventă sau repetată a alcoolului și/sau a drogurilor; acestea determină afectări semnificative ale funcționării în multiple domenii, cum ar fi probleme de sănătate sau lipsa capacității de îndeplinire a responsabilităților principale la serviciu, la școală sau acasă. Tulburările mintale și abuzul de substanțe apar adesea împreună.