În prima parte a acestui articolafirmam că stresul reprezintă, pe de o parte,procesul prin care care mintea și corpul nostru reacționează la solicitări și că acesta este, pe de altă parte, rezultatul acestui proces de adaptare, putându-semanifesta, în anumite condiții,sub forma unor probleme de natură fizică și psihică. În continuare vor fi prezentate o serie de modalități prin care putem diminua efectele negative ale stresului.
Care sunt beneficiile gestionării stresului?
În timp, efectele stresului cronic se pot agrava și pot genera probleme de sănătate; ca urmare este necesar să luăm măsuri de gestionare eficientă a acestuia. Controlul stresului ne poate ajuta să:
dormim mai bine;
|
avem control asupra greutății;
|
ne îmbolnăvim mai rar;
|
ne însănătoșim mai repede, dacă ne îmbolnăvim;
|
avem mai puține dureri ale mușchilor gâtului și spatelui;
|
avem o dispoziție mai bună;
|
ne îmbunătățim relațiile cu familia și prietenii.
|
Metode de acțiune pentru controlul stresului
Nu putem evita întotdeauna stresul, dar putem lua unele măsuri pentru a îi face față în mod eficient. Luarea în considerare a recomandărilor prezentate în continuare ne poate ajuta să fim pregătiți și să avem sentimentul că putem controla situațiile dificile.
1 -Planificați-vă timpul. Gândiți-vă în perspectivă la felul în care doriți să vă folosiți timpul. Faceți o listă de activități, stabiliți care este mai importantă și îndepliniți-o cu prioritate. Fiți realist cu privire la estimarea duratei fiecărei sarcini.
2 – Pregătiți-vă din timp pentru posibilele evenimente stresante.
– Anticipați evenimentele solicitante (ex. un interviu de angajare, o discuție dificilă cu o persoană apropiată).
– Mențineți o atitudine pozitivă.
– Imaginați-vă contextul situației și modul în care vă veți comporta, ce veți spune și ce veți face.
– Creați-vă un plan de rezervă. Lucrurile nu merg întotdeauna așa cum ne dorim, astfel încât este important să fim deschiși la multipleposibilități.
3- Relaxați-vă prin tehnici de respirație profundă sau meditație. Acestea sunt două moduri prin care vă puteți relaxați corpul și vă elibera mintea de gândurile nedorite
– Însușiți-vă și experimentați mai multe tehnici de relaxare prin respirație pentru a afla care vi se potrivește cel mai bine; după ce o identificați, practicați-o!
– Experimentați tehnici de conștientizare deplină a prezentului (minfulness), care sunt adaptări ale tehnicilor orientale de meditație la mentalitatea și stilul de viață al civilizației occidentale.
4- Relaxați-vă mușchii. Stresul provoacă tensiune musculară. Puteți practica exerciții de întindere (stretching), puteți face dușuri fierbinți sau vă puteți însuți o tehnică de relaxare musculare (ex. relaxarea progresivă Jacobson)
În numărul următor, vom continua descrierea unor metode și tehnici de gestionare eficientă a stresului.
Office of Disease Prevention and Health Promotion (ODPHP), U.S. Department of Health and Human Services (HHS), September 26, 2018