Contrar opiniilor curente, psihologia și spiritualitatea sau religiozitatea nu se exclud, ci pot fi îmbinate în beneficiul persoanelor care caută starea de bine.
Psihoterapia este un domeniu interdisciplinar, situat la granița dintre medicină și psihologie care își propune ameliorarea tulburărilor emoționale și comportamentale prin metode științifice. Principalele fundamente clinice și teoretice au fost dezvoltate în secolul al XX-lea și, cu rare excepții, au existat legături minime între practica psihoterapiei, pe de o parte, și religie și spiritualitate, pe de altă parte.
De altfel, două figuri marcante ale psihoterapiei, Sigmund Freud și Albert Ellis au avut viziuni negative asupra religiei. Freud aprecia că religia este „o nevroză obsesională universală” iar Ellis afirma că toate formele convingerilor religioase sunt patologice și conduc la nevroză. În cea mai mare parte a secolului al XX-lea s-a considerat că valorile, inclusiv cele religioase, trebuie separate de teoria, cercetarea și practica psihologică.
Un articol sensibil tratat de un profesionist, un articol scris de psihologul Marcel Nițan de luni, 27 martie în Ziarul 21.