<
Actualitate

Psiholog Marcel Nițan: Mit psihologic sau adevăr: Există categorii de persoane cărora nu le pot fi aplicate teste de inteligență?

Psiholog Marcel Nițan: Mit psihologic sau adevăr: Există categorii de persoane cărora nu le pot fi aplicate teste de inteligență?

În general, testele de inteligență, cum ar fi cele de tipul testului Stanford-Binet sau testul Wechsler, sunt concepute pentru a evalua capacitățile cognitive generale ale unei persoane. Cu toate acestea, există anumite categorii de persoane pentru care aceste teste pot fi mai dificil de aplicat sau pot furniza rezultate mai puțin precise. Este necesar să fim prudenți atunci când evaluăm:

  1. persoane cu dizabilități de dezvoltare sau tulburări cognitive severe: de exemplu, persoanele cu afecțiuni precum sindromul Down; acestea pot avea dificultăți în a răspunde la întrebările din teste de inteligență standard sau pot avea nevoie de adaptări speciale pentru a participa la testare; sindromul Down nu presupune în mod necesar o întârziere în dezvoltarea mintală, este o asociere forțată;

  1. persoane cu afecțiuni psihice severe: astfel de persoane, dacă sunt afectate de schizofrenie sau tulburări de spectru autist, pot prezenta dificultăți în a se concentra sau în a răspunde la întrebările din teste de inteligență;
  2. persoane cu afecțiuni neurologice severe: cazurile cu anumite forme de paralizie cerebrală sau de afecțiuni neurodegenerative avansate, pot avea dificultăți în a comunica sau a interacționa suficient de mult pentru a fi evaluate în mod corespunzător prin teste standard de inteligență.
  3. persoanele cu afectări ale limbajului sau cu abilități de comunicare limitate: pot avea dificultăți în a răspunde la întrebările din teste de inteligență care se bazează pe comunicare verbală.
  4. persoane foarte tinere: pentru copiii foarte mici, sub vârsta de aproximativ 3 ani, testele de inteligență standard pot fi dificil de aplicat și pot furniza rezultate în care putem avea mai puțină încredere.

În toate aceste cazuri, evaluarea și interpretarea inteligenței sau a capacităților cognitive ale unei persoane trebuie să țină cont de contextul și de nevoile individuale ale fiecărei persoane.

Este important ca evaluările să fie adaptate și să ia în considerare diverse modalități de comunicare și de evaluare pentru a obține o imagine corectă a capacităților cognitive ale persoanelor din categoriile menționate.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS