Psiholog Marcel Nițan: De ce votăm?
Informațiile prezentate în articol au menirea de ajuta cititorii să înțeleagă de ce oamenii participă sau nu la vot. Dreptul la vot este un drept civic fundamental; doar dacă îl vom exersa într-o proporție cât mai mare, funcțiile politice vor fi ocupate de persoane care vor reprezenta interesele majorității.
Suntem tentați să apreciem că votul este incomod, consumă mult timp și chiar poate părea inutil, că un singur vot nu poate să facă diferența între mii, sute de mii sau milioane de alte voturi. Totuși, ce ne determină să ne prezentăm la urne?
Obiceiuri și norme
Cercetările efectuate sugerează că există două tipuri de participanți la vot: unii care sunt motivați de un anumit candidat sau de o anumită problemă, și alții care se prezintă în mod constant la vot la fiecare tur de scrutin. Este probabil ca aceștia din urmă să locuiască de mai mult timp la aceeași adresă; în cazul lor, intenția de vot poate fi declanșată de discuțiile vecinilor despre politică sau mesajele electorale transmise în comunitate.
Alegătorii care participă mai rar la vot pot decide să voteze din cauza presiunii sociale, care este o motivație foarte puternică.
Factori psihologici și sociali
Se apreciază că participarea la vot este un semn al integrării în societate, un comportament pozitiv, ca atunci când muncești intens fără a fi supravegheat sau ajuți o persoană necunoscută, pe care nu o vei mai întâlni niciodată. Având în vedere că votul este o activitate cu mai multe costuri decât beneficii pentru individ, este foarte probabil ca persoanele foarte egoiste să nu participe la vot. Din această perspectivă, votul este considerat un act altruist.
Pe de altă parte există și două surse egocentrice ale deciziei de a vota: „iluzia alegătorului” și supraestimarea propriei relevanțe.
”Iluzia votantului” se referă la faptul că suntem tentați să credem că persoanele care prezintă caracteristici similare cu ale noastre vor susține același/aceiași candidat/candidați. Participăm la vot și alegem alternativa preferată gândindu-ne că aceasta va fi cea câștigătoare dacă multe persoane care au trăsături similare
cu aceeași opțiune o vor selecta. Iluzia consta în faptul că nu exista nici o legătură cauzala între decizia unei persoane de a vota (și de a vota într-un anumit fel) și rezultatul obținut, sau între decizia mea și decizia altora similari mie. Această eroare sporește riscul de a fi dezamăgiți de rezultate și scade probabilitatea de a participa la următoarele alegeri.
O altă sursă a participării la vot o constituie credința în relevanța personală. Deși fiecare vot contează, avem tendința să supraestimăm valoarea votului nostru. S-a demonstrat că, și dacă intenția de a participa la vot este de 80%, oamenii consideră că votul lor este hotărâtor. Practic, ne supraestimăm capacitatea de a face diferența.
Generația TikTok
De ce ar trebui să inspirăm copiilor și adolescenților valoarea democrației?
Probabil ați auzit de multe ori afirmații precum „Nu are rost să votez”, „Votul meu nu va face diferența”, „Ce rost are să merg la vot, oricum nu se va schimba nimic”. Din cauză că tot mai multe persoane ajung să gândească în acest fel, prezența la vot în țara noastră atinge procente destul de scăzute. Gândirea viitorilor participanți la vot poate fi modelată de către părinți și societate prin insuflarea democrației încă din primii ani de viață.
A fi un cetățean activ într-o societate democrată nu se rezumă doar la adulții care participă la vot. A fi informat, a recunoaște lipsa democrației și a avea oportunitatea de a-și exprima părerea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care copiii le pot învăța din multitudinea de procese democratice. Ei își dezvoltă astfel capacitatea și dorința de a participa la activitățile colective ale populației.
Ce pot face părinții pentru a promova un mediu democratic?
- Implicați-vă copiii în deciziile familiale. Alegerile mărunte, cum ar fi unde să mergem în vacanță sau ce culoare să aibă mobila din bucătărie, îi vor face să se simtă integrați și astfel vor învăța că părerea lor contează.
- Votați. Dacă aveți o problemă în familie și nu puteți ajunge la un consens, organizați un vot, respectând ideea conform căreia „majoritatea câștigă”. Copiii se vor familiariza cu ideea de vot și astfel aveți ocazia să le explicați ce este dreptul la vot. Ei trebuie de asemenea să învețe să se adapteze la faptul că nu vor „câștiga” întotdeauna și că majoritatea decide într-un grup.
- Fiți modelele lor. La vârste fragede, copiii sunt adevărați observatori. Ei observă tot ce se întâmplă în jurul lor și replică comportamentul persoanelor pe care le admiră. Părinții trebuie să trăiască după reguli democrate pentru ca adolescenții și copiii să aibă încredere în acest tip de regim politic. Atunci când este posibil, oferiți-le o „libertate între limite” și nu dați ordine precum „Ia-ți bluza!”. Întrebați-i care bluză vor să o poarte astăzi, iar ei vor înțelege faptul că au libertatea de a alege.