<
Actualitate

Psiholog Marcel Nițan: Comportamentele prosociale

La începutul lunii aprilie a anului curent, intraseră în România peste 600000 de refugiați ucraineni, dintre care 4300 au solicitat azil.

Aceștia au fost sprijiniți de instituțiile statului, dar și de organizații neguvernamentale, de societăți comerciale și de o mulțime de voluntari, cetățeni obișnuiți. Și acest lucru se întâmplă în condițiile în care (situație care nu este neobișnuită între vecinii, de orice fel ar fi ei), între România și Ucraina au existat, de-a lungul istoriei, destule divergențe, chiar și în prezent.

Totuși, ajutorul oferit refugiaților ucraineni este necondiționat. De ce se întâmplă acest lucru?

Este vorba de tendința specifică oamenilor de a manifesta comportamente prosociale.Specialiștii în științele comportamentale au demonstrat, într-o oarecare măsură,că se manifestă comportamente care pot fi asociate celor prosociale atât la speciile care sunt foarte asemănătoare oamenilor (primate) cât și în cazul speciilor total diferite, cum ar fi șobolanii sau coțofenele.Există și exagerări. De exemplu, în imaginea următoare, este prezentat un elefant care duce un pui de leu însoțit de mama sa, însetat, spre o sursă de apă. O colaborare fantastică între specii, nu-i așa? Nu, nu este adevărat, este o imagine prelucrată, a fost oglumă de 1 aprilie a angajaților Parcului Național Kruger, din Africa de Sud, realizată prin suprapunerea a trei imagini.

Să revenim: comportamentele prosociale reprezintă ceea ce cineva face cu intenție și cu dorința de a-i ajuta pe cei din jur sau de a ajuta comunitatea.

Considerăm (de multe ori, fără a pune la îndoială) ca fiind de la sine înțeles că trebuie să colaborăm cu persoane care nu ne sunt rude sau apropiate, deși aceasta constituie o anomalie în regnul animal (cu mici excepții, prezentate mai sus). Este vorba de mecanisme psihologice specifice umane: capacitatea și dorința de a avea grijă de bunăstarea celorlalți (preocupări cu privire la alții) , de a-i „simți” pe ceilalți (empatie) și de a înțelege, a adera și a impune normele sociale (normativitate).

Ni se pare foarte obișnuit să ajutăm alți oameni: deschidem  sau ținem deschisă ușa unei persoane pe care nu o cunoaștem, dar ne intersectăm întâmplător cu ea; donăm sume de bani unor asociații caritabile; donăm sânge. Sunt persoane care își riscă viața încercând să o salveze pe altcuiva.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS