PSD dorește politizarea SPORTULUI din Câmpia Turzii
Într-un comunicat emis în această săptămână de către PSD Câmpia Turzii se anunță cu alte cuvinte, politizarea sportului din Câmpia Turzii dacă vor ajunge să conducă primăria.
Scurt istoric
La Câmpia Turzii a fost „lapte și miere” în materie de sport atât timp cât sportul a fost „sponsorizat” de către ISCT (fostul combinat metalurgic vândut rușilor în timpul guvernării PSD).
După ce combinatul a sistat finanțarea sportului din Câmpia Turzii acesta a căzut în sarcina Primăriei Municipiului Câmpia Turzii. Primarul din acea vreme, Ioan Vasinca (PDL) a înființat CSM Câmpia Turzii, un club sportiv susținut și controlat 100% de Primăria și Consiliul Local Câmpia Turzii.
Înființarea unui club de sport necesită mult timp datorat birocrației, însă pe lângă asta vine și cu unele particularități care de asemenea necesită mult timp. Crearea structurilor sportive, alegerea antrenorilor, crearea și selecția grupelor de sportivi, antrenarea lor pentru înscrierea în competiții, timp care a fost parcurs de CSM dar din păcate atunci când să culeagă rodul muncii factorului sportiv, s-a schimbat conducerea politică. Astfel că în 2012 alegerile au fost câștigate de USL o alianță formată din PSD și PNL cu primar PSD (Radu Hanga).
CSM a continuat să funcționeze până când alianța USL s-a destrămat!
Astfel rămași singuri la putere PSD, condus de Radu Hanga în calitate de primar și Petre Pop în calitate de președinte și ajutați de PC partidul condus la acea vreme de Avram Gal (adică aceiași oameni care acum sunt împreună și se luptă pentru cucerirea primăriei) au început să subfinanțeze CSM-ul (pentru că era un proiect al PDL-ului și trebuia discreditat având în vedere că era controlat de fostul PDL care a migrat la PNL) iar PSD a înființat ISCT 1921 un club controlat 100% de membrii PSD.
ISCT 1921 (o clonă a fostului ISCT) a parcurs același drum greu, pentru că și la acest club au fost o mână de sportivi care au venit la antrenamente și au muncit dar visul frumos al ISCT-ului 1921 s-a terminat atunci când PSD-ul a pierdut primăria.
Din nou Sportul din Câmpia Turzii se afla la momentul ZERO (parcă prea des, un ciclu parcă electoral).
Evident după schimbarea regimului politic de la Câmpia Turzii echipa PSD-ului (ISCT 1921) a fost subfinanțată, aceasta s-a umplut de datorii și azi e istorie. În schimb a fost reîncălzit CSM-ul, club finanțat 100% din banii primăriei și controlat politic.
Lucrurile și aici au mers bine o perioadă de timp, echipe de fotbal, box, judo, rugby, volei care a și promovat în prima ligă iar pentru această performanță sportivă toate aprecierile noastre însă au început să apară problemele financiare.
Fiind un club finanțat 100% din banii primăriei, orice întârziere de virament bancar a venit cu o sumedenie de probleme. Antrenori neplătiți la timp, sportivi neplătiți la timp sau chiar deloc, taxele către organismele de sport neplătite sau plăți cu foarte mari întârzieri au făcut ca sportul din Câmpia Turzii să intre în moarte clinică. În tot acest timp câteva ramuri sportive s-au rupt de CSM și au început proiecte 100% private axate strict pe sport.
PRIVAT vs STAT
Momentul adevărului în materie de sport la Câmpia Turzii l-a reprezentat perioada pandemiei. Atunci când competițiile au fost oprite, iar dacă competițiile au fost oprite atunci s-a oprit și finanțarea.
Tot ce a ținut de STAT a MURIT! tot ce a ținut de PRIVAT a mers înainte, așa se face că au luptat și au supraviețuit JUDO (100% privat), RUGBY (100% privat) BOX (AGM Daniel Dandoczi 100% privat) în timp ce box-ul care era ramura CSM-ului s-a oprit brusc.
O lecție de managemt sportiv am putea spune PRIVAT vs STAT!
Pandemia a trecut sportul de la Câmpia Turzii a renăscut sub o eră a privatului
După ce restricțiile impuse de pandemie au încetat iar competițiile sportive s-au reluat primăria Câmpia Turzii a oferit din nou finanțare pentru sport. În primul an s-a înscris pentru finanare și a depus proiect un singur club de sport din Câmpia Turzii, este vorba de JUDO un club privat bine organizat care a primit o finanțare neașteptată.
Au urmat în anul următor și Rugby iar în anul 2023 și boxul (BoxingClub Daniel Dandoczi club 100% privat) și fotbalul (FC Câmpia Turzii club 100% privat)
Primăria Câmpia Turzii sub conducerea lui Dorin Lojigan a înțeles rapid că cea mai ieftină soluție dar și cea mai bună este parteneriatul public-privat. Astfel primăria vine cu infrastructura și un aport pe proiecte solide iar diferența o susțin cluburile din surse proprii.
Așa se face că după perioada pandemiei sportul a ieșit total de sub influența politicului.
Amenințări de genul: „După ce ies eu primar rad tot și apoi îmi pun oamenii mei”, nu mai au ce căuta într-un stat care se vrea european în anul 2024. (n.r. amenințarea este reală!)
ANUL DE GRAȚIE 2024 – politizarea sportului ca pe vremea PDSR-ului
Comunicatul emis de PSD Câmpia Turzii pune multe semne de întrebare. De ce se vrea politizarea sportului? Se vrea din nou oprirea lui?
Contactat de Ziarul 21, Avram Gal președintele PSD Câmpia Turzii spune că nu a avut habar de acel comunicat și că politica sa este de susținere necondiționată a sportului.
Faptele sunt cu totul altele ne aducem aminte de gestul pervers în care un membru PSD infect a făcut o poză pe sub masă atunci când Andrei Pintilie dădea mâna cu Vasile Dâncu. PSD la vremea respectivă a scăldat-o că are proiecte pentru sport și că vine cu susținere însă așa cum era de așteptat acest lucru nu s-a întâmplat.
Personajul responsabil de comunicare a PSD-ului este Petre Pop iar comunicatul îi este atribuit profesorului Cornel Popovici un traseist politic care a vânat mereu funcțiile primăriei – ramura sport. Acum dorește revenirea la butoane alături de PSD.
Sportul din Câmpia Turzii în anul de grație 2024
Sportul din Câmpia Turzii în anul 2024 este 100% privat, indepedent de factorul politic. Primăria Câmpia Turzii a intrat într-un parteneriat cu cluburile sportive oferindu-le (contracost doar la unele ramuri) bazele sportive și finanțare în urma unor proiecte depuse.
În acest moment la Câmpia Turzii funcționează:
Fotbal: FC Câmpia Turzii
Judo: ACS ActivJudo
Rugby: Șoimii Câmpia Turzii și Leii Câmpia Turzii
Box: Asociația Daniel Boxing Rusu Dan Ciprian
K1: ACS K1
Volei: 3 entități, majorete și minorete.
Toate aceste entități sportive sunt private, indepedente de factorul politic, aproximativ 1000 de copii fac în acest moment sport la Câmpia Turzii, de ce ai vrea să-i oprești?
Cine nu cunoaște ISTORIA e condamnat să O REPETE
Ce ar însemna politizarea sportului din Câmpia Turzii?
Este suficient să ne uităm în spate și să vedem că politizarea sportului este moarte clinică. Ar însemna ca la fiecare ciclu electoral toate structurile sportive să fie rase și formate altele în funcție de interesele celor care câștigă alegerile politice!
Cine are de pierdut?
Evident copiii din Câmpia Turzii care își doresc și care fac sport într-o epocă invadată de mediul online, de droguri și alte nenorociri.
Cine are de câștigat?
NIMENI pentru că în sport întotdeauna dar întotdeauna este vorba de sportivi iar în cazul nostru al celor din Câmpia Turzii sportivii sunt copiii Câmpiei!
Cine susține SPORTUL din Câmpia Turzii cu adevărat?
Indiferent de ramura sportivă a sportului din Câmpia Turzii aceștia și-au anunțat sponsorii! Este suficient să privim tricourile sportivilor, banner-ele de pe marginea terenului și putem observa limpede cine susține sportul.