<
Actualitate

Proiectul „Zestrea tradițiilor clujene”, la Școala Gimnazială „Horea, Cloșca și Crișan” din Turda

Proiectul cultural-educativ „Zestrea tradițiilor clujene”, derulat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean, a ajuns marți, 25 februarie 2020, la Școala Gimnazială „Horea, Cloșca și Crișan” din Turda. Alături de conducerea școlii, director prof. Daniela Bulgarov, director adjunct Emil Moldovan și profesorii coordonatori, cei peste 100 de elevi din clasele a III-a și a IV-a au fost familiarizați cu obiceiurile și tradițiile specifice Văii Arieșului.
De la ora 11:00, în sala festivă a instituției de învățământ, Marinela Zegrean Istici și Grigore Sâmboan, consultanți artistici în cadrul compartimentului de educație permanentă, au prezentat activitatea instituției clujene, în special a compartimentului de educație permanentă și proiecte cultural-educative, în care ei se pot implica.


Cu mare interes au fost urmărite fragmente din cadrul filmelor etnografice (jocul satului și formațiile tradiționale de acompaniament), rezultate în urma taberelor anuale de cercetare, efectuate în ultimii ani în localitățile din județul Cluj de biroul de Cercetare – Conservare Cultură și Arte Tradiționale din cadrul instituției județene de cultură, de care se ocupă etnomuzicologul Mircea Cîmpeanu. Totodată, solista profesionistă Mariana Morcan, din cadrul Orchestrei „Cununa Transilvană” a interpretat „Balada lui Horea” și alte cântece reprezentative pentru zona de munte a județului. În același cadru, le-au fost prezentate CD-uri cu muzică tradițională și volumele apărute la editura „Tradiții Clujene”.
O premieră în cadrul concursului intitulat ,,Uniți prin tradiții” a fost obținerea punctajului maxim de toate cele trei echipe înscrise în competiție, elevii dovedind că dețin valoroase cunoștințe despre obiceiuri și tradiții, costumul tradițional, obiectele din gospodăria țărănească și instrumentele populare.
În ultima partea a întâlnirii, un grup vocal-folcloric al școlii, coordonat de profesorul Emil Moldovan, a interpretat cântece specifice zonei. Un lucru îmbucurător este pasiunea domnului profesor pentru transmiterea tinerei generații a cântecului și jocului popular autentic, instituția de învățământ dovedind a fi o păstrătoare de tradiții și un spațiu propice formării viitorilor interpreți de folclor.


Prezent la eveniment, directorul școlii, doamna profesoară Daniela Bulgarov, a apreciat activitățile din cadrul proiectului, felicitându-i pe toți cei implicați. „Este extraordinar să constatăm încă o dată că voi știți să trăiți tradițiile atât de frumos. A fost minunat faptul că am putut răspunde muzicii cu muzică, ați arătat că nu doar vă place, ci și știți să puneți în practică aceste tradiții”.
Următoarea întâlnire în cadrul proiectului „Zestrea tradițiilor clujene” va fi cu elevii Școlii Gimnaziale din Borșa, în data de 10 martie a.c.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS