Supus dezbaterii publice, din 4 până în 19 ianuarie, inclusiv, proiectul bugetului Turzii pentru anul în curs prognozează obținerea unor venituri totale de peste 481 de milioane de lei.
Ponderea cea mai mare în structura veniturilor revine secțiunii de dezvoltare a bugetului local, pentru care s-au repartizat peste 312, 5 milioane de lei, adică circa 65 la sută din totalul veniturilor. Pentru asigurarea funcționării instituțiilor din subordinea administrației publice locale, prin proiectul de buget ce face în aceste zile obiectul dezbaterilor publice, s-au alocat aproape 209, 5 milioane de lei, ceea ce reprezintă 35 la sută din totalul veniturilor prognozate.
Veniturile proprii, estimate la peste 82 de milioane de lei, au o pondere de 17 procente în totalul veniturilor prognozate prin proiectul de buget al Turzii pentru anul 2023. Dar cheltuielile prevăzute se cifrează la aproape 522 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că administrația publică turdeană ar putea încheia anul cu un deficit de peste 40 de milioane de lei.
Dintre numeroasele capitole ale bugetului, exemplificăm câteva domenii, împreună cu cheltuielile aferente prognozate. Astfel, Poliției locale i s-au repartizat 8 milioane de lei, dintr-un total de aproape 9,5 milioane de lei alocați cheltuielilor prevăzute pentru asigurarea ordinii publice în oraș. Pentru sănătate publică proiectul de buget prevede alocarea sumei de 2,38 milioane de lei, din care cheltuielile cu personalul se ridică la 2,307 milioane de lei.
În ceea ce privește cheltuielile în domeniul cultural, Biblioteca municipală Teodor Murășanu va beneficia de 740 de mii de lei, din care 653 de mii de lei au destinația finanțării cheltuielilor cu personalul. Pentru funcționarea Muzeului de Istorie, proiectul de buget prevede alocarea sumei de 5,82 milioane de lei, din care aproape 1,80 de milioane reprezintă suma destinată asigurării funcționării instituției, iar cu puțin peste 4 milioane de lei se vor întrebuința pentru acoperirea cheltuielilor de dezvoltare, prevăzute pentru anul în curs.
Casa de Cultură din Turda va beneficia în acest an, potrivit proiectului de buget, de 598 de mii de lei, din care 439 de mii de lei s-au repartizat pentru acoperirea cheltuielilor cu personalul. Pentru alte servicii culturale, proiectul bugetului local prevede alocarea sumei de 310 mii de lei. La capitolul dezvoltare, Casei de Cultură i s-au alocat 26 de milioane de lei, bani proveniți din fonduri europene nerambursabile. Din același tip de fonduri provin și cele 20, 8 milioane de lei, alocate consolidării unor monumente istorice din Turda.
Pentru sport proiectul de buget prevede alocarea sumei de 4,5 milioane de lei.
Activitatea de întreținere a spațiilor verzi va beneficia de 3,5 milioane de lei, bani necesari acoperirii cheltuielilor de personal și de încă aproximativ 17, 75 milioane de lei, din care 17, 69 milioane proveniți din fonduri europene nerambursabile, sumă alocată investițiilor planificate în acest domeniu.
Pentru finanțarea activităților de asistență a persoanelor vârstnice proiectul bugetului local al Turzii pentru anul în curs prevede alocarea sumei de 2,75 milioane de lei, din care cheltuielile cu personalul se cifrează la aproape 1,83 milioane de lei.
Pentru asistența invalizilor se prevede acordarea de ajutoare sociale în valoare de aproape 15, 27 de milioane de lei. La această sumă se mai adaugă 5,42 milioane de lei, sumă destinată acoperirii cheltuielilor cu personalul. Pentru celelalte tipuri de ajutoare sociale proiectul bugetului local prevede repartizarea sumei de 23 de milioane de lei.
Dezbaterile publice pe marginea proiectului de buget local al Turzii pentru anul 2023 se vor încheia în 19 ianuarie a.c.