<
Actualitate

Programul „Școală după școală” continuă la Câmpia Turzii

Susținerea activităților de tip școală după școală în municipiul Câmpia Turzii, prin oferirea de sprijin financiar pentru plata mesei pentru 150 de elevi din clasele primare a primit undă verde în consiliul local.

Sopul programului aașa cum a fost elaborat și aprobat îl reprezintă prevenirea abandonului școlar și a părăsirii timpurii a școlii, creșterea performanțelor școlare, învățarea remedială, accelerarea învățării prin activități educative, recreative și de timp liber, dezvoltarea personală și integrarea socială, precum și menținerea elevilor într-un spațiu securizat, ca alternativă la petrecerea timpului liber în medii cu potențial de dezvoltare a unui comportament deviant.

Programul poate să fie desfășurat în toate școlile din municipiul Câmpia Turzii care au învățământ primar, în baza solicitării scrise a fiecărei unități de învățământ.

Număr elevi beneficiari: la nivelul municipiului, programul poate cuprinde maxim

150 de elevi din clasele primare, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” și Liceul Teoretic „Pavel Dan”, în urma solicitărilor scrise ale unităților de învătământ.

Repartizarea pe școli a numărului de elevi pentru care se acordă finanțare de la bugetul local se realizează în fiecare an în baza cererii scrise a unităților de învățământ.

In cazul în care numărul de cereri de la toate școlile este mai mare de 150, repartizarea numărului de elevi beneficiari pe școli se realizează proporțional cu numărul de copii înscriși în clasele primare în fiecare unitate de învățământ, în limita numărului maxim prevăzut. In cazul în care, la o unitate de învățământ rămân locuri disponibile în urma retragerii unor elevi din program, locurile rămase libere se pot redistribui către unitățile de învățământ care au solicitări. Redistribuirile se realizează cu anunțarea și prin intermediul Primărei municipiului, prin acordul unităților școlare, având în vedere cererile pe care le au acestea și modul de organizare a grupelor.

In caz de dezacord, redistribuirea locurilor se realizează proporțional cu numărul de copii înscriși în clasele pregătitoare-IV.

In situația în care există mai multe cereri decât numărul de locuri aprobate, fiecare unitate de învățământ stabilește criterii de selecție.

Conținutul programului: programul de tip SDS este conceput de fiecare din unitățile de învățământ în urma unei analize de nevoi, prin consultarea elevilor, a reprezentanților legali, a cadrelor didactice, a comunității locale și a altor instituții și organizații partenere

In învățământul primar, Programul de tip SDS cuprinde activități de educație, complementare activității didactice, care se corelează cu activități de susținere și de dezvoltare personală a elevilor. Activitățile de educație, complementare activității didactice, cuprind următoarele tipuri de intervenții:

  1. supraveghere și îndrumare în efectuarea temelor;
  2. recuperare pentru elevii cu dificultăți cognitive.

Activitățile de susținere și de dezvoltare personală a elevilor cuprind următoarele tipuri de intervenții:

  1. recuperare pentru elevii cu tulburări emoționale, tulburări de limbaj prin activități remediale, consiliere, alte activități specifice;
  2. activități de dezvoltare pentru elevii capabili de performanță;
  3. activități de încurajare a lecturii independente;
  4. autocunoaștere, intercunoaștere prin activități de dezvoltare emoțională și socială;
  5. activități practic-aplicative pe diferite domenii (arte, științe, tehnologii, sport etc.);
  6. proiecte tematice, propuse de către elevi sau părinți, cadre didactice etc.;
  7. activități fizice și mișcare;
  8. drumeții/excursii/vizionări de spectacole și altele asemenea.

Durata programului: programul de tip SDS poate fi organizat pe parcursul unui număr de ore care este prevăzut în ofertă și în regulamentul intern de organizare al fiecărei școli, dar nu mai puțin de 12 ore/săptămână. Durată medie de ore pe zi este prevăzută în regulamentul intern de organizare.  inscrierea în Programul SDS, parcurgerea și retragerea din acesta: programul de tip SDS este complementar programului școlar obligatoriu și are un caracter opțional pentru elev. Inscrierea elevilor în Programul de tip SDS se face pe baza cererii scrise a părinților/tutorilor legali către școala în care este înscris copilul. Părintele/ tutorele semnează cu directorul unității de învățământ un contract de parteneriat în care sunt stipulate rolurile și responsabilitățile părinților și ale școlii. Inscrierea în Programul de tip SDS se face pe tot parcursul anului școlar pentru un program care funcționează deja și la începerea anului școlar pentru unul nou.

Retragerea din Programul de tip SDS se face la cererea părintelui/tutorilor legali, prin înștiințare scrisă înaintată unității de învățământ la care s-a depus cererea de înscriere în program.

5.50 Respectarea măsurilor de protecție pentru prevenirea și combaterea infecției cu virusul SARS-Cov-2: programul de tip școală după școală se va realiza cu respectarea de către fiecare unitate școlară a măsurilor în vigoare privind organizarea activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică.

Plata mesei copiilor înscriși în program va fi suportată din bugetul local, respectiv 10 lei /zi/copil.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS