Prof. dr. Ștefan Florian, șeful Clinicii de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca, artizanul Centrului de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie, explică avantajele acestuia pentru pacienții care au suferit un accident vascular cerebral. Florian a inițiat acest proiect în urmă cu 14 ani dar abia acum ideea se concretizează.
Proiect respins inițial
”Ideea de a extinde activitatea Clinicii de Neurochirurgie și de a acoperi o patologie care se situează pe primul loc în ceea ce privește mortalitatea populației, patologia cerebro-vasculară, mi-a venit ca și necesitate în urmă cu mulți ani.
Primele demersuri le-am făcut au fost în 2007-2009 când a fost inițiat programul european pentru infrastructură pentru spitale și au fost depuse mai multe proiecte, printre care și unul care, în linii generale, semăna cu ceea ce este acum, dar era o extensie în spate a clinicii noastre.
Proiectul a fost respins pe motiv că directorul de proiect nu putea face dovada că poate conduce un proiect de o asemenea amploare”, a declarat Florian.
Acesta a menționat că atunci Clujul a câștigat un alt proiect, cel al Centrului Imogen.
”A rămas nerezolvată problema patologiei vasculare, în special accidentele vasculare cerebrale la care tromboliza, care se face intravenos în UPU, este salvatoare pentru o anumită categorie.
Pentru cazurile care ajung ceva mai târziu de fereastra de 3 ore, între 3 și 6 ore, se face trombectomia, adică se introduce un cateter foarte fin pe arteră, sub control radiologic și are loc extragerea, cu dispozitve, a trombului respectiv.
În plus, prezența unui asemenea aparat, a unui neuroangiograf, permite și tratamentul endovascular al anumitor patologii, a anevrismelor, care sunt dilatații ale arterelor mari de la creier și care se pot rupe, dau hemoragie cerebrală și, în acest cazuri, o soluție introdusă în toată lumea din 2005 nu poate fi introdusă în Cluj în absența acestui aparat, neuroangiograf”, a explicat chirurgul clujean.
Patologie neurovasculară neacoperită
De-a lungul anilor s-au făcut demersuri pentru a fi adus și la Cluj un astfel de aparat, care costă 300-400.000 de euro, dar după ce s-au obținut toate aprobările, în drumul spre Cluj a fost oprit pe traseu.
Ștefan Florian a precizat că sunt mai multe orașe din țară care dispun de neuroangiograf, printre care Târgu Mureș, Timișoara, București, Iași.
”Aceste orașe pot rezolva patologia, dar, din păcate, noi nu avem posibilitatea să facem angiografie și să punem un diagnostic și să facem tratamentul ca atare.
Ceea ce facem noi, cu angio CT și angio RMN sunt metode neinvazive, foarte utile, dar nu cu aplicabilitate. A rămas o mare parte din patologia neurovasculară neacoperită în Cluj, pentru cazurile de anevrisme sau pentru cele de trombectomii bolnavii ar trebui să ajungă într-un centru care are dotarea și experiența necesară”, a adăugat profesorul Ștefan Florian.
Alt proiect respins
Deși primul proiect a fost respins, Ștefan Florian nu a stat cu mâinile în sân ci a trimis medici de la clinică în străinătate pentru a se perfecționa în tratamentul neurovascular.
”În 2014-2015 am inițiat un alt proiect care viza închiderea cu o construcție ușoară a parcării de lângă clinică și să mut aici toată administrația, să mai fac un lift și să am un angiograf. Proiectul a fost respins de Monumente pentru că această clădire este monument istoric și nu se poate face nimic.
Iar în 2016-2017, având în vedere că la Clinica de Medicina Muncii nu mai sunt boli profesionale, am zis că poate reușim să folosim clădirea în beneficiul pacienților, să mutăm tot ce este aici și să construim un proiect mai mare.
În 2017 am finalizat proiectul și am crescut și capacitatea clinicii, având și o sală hibrid, cu angiograf, care să permită tratamentul endovascular al cazurilor de patologie vasculară dar și la cazurile la care nu se reușește tratamentul endovascular să putem face imediat conversia pe chirurgie”, a menționat șeful Clinicii de Neurochirurgie.
Ce prevede noul centru
Proiectul noului Centru de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie prevede șase săli de operație, plus sala hibrid, o creștere a numărului de paturi de la 58 la 72, crearea unui compartiment pentru mama și copilul și creșterea numărului personalului medical. De asemenea, crește și numărul paturilor de ATI de la 16 la 30 de paturi dar și confortul pacienților și al personalului medical.
”Proiectul prevede reamenajarea clădirii de la Medicina Muncii, recompartimentare și dotare. Termenul de execuție este de doi ani, valoarea investiției fiind de 45 de milioane de euro, proiectul fiind inclus în PNRR”, a mai spus Ștefan Florian.
Acesta a explicat că noul centru va fi unul regional, în condițiile în care, în prezent, la Clinica de Neurochirurgie în ultimii 5 ani 40% din pacienți au fost din județul Cluj iar restul din altă parte, din toată țara, atrași de prestigiul instituției și ale medicilor de aici.
În 2019, la clinică au fost realizate 2500 de intervenții chirurgicale, numărul a scăzut la aproximativ 2000 anul trecut.
”În noul centru ar putea fi operate peste 3000 de cazuri”, a conchis Ștefan Florian.