Așa cum o fac aproape toți locuitorii urbei noastre, și mie îmi place să privesc în jur, să mă bucur când văd ceva frumos, să dezaprob, măcar în gând, anumite manifestări nepotrivite ale unor persoane lipsite de deprinderea unor practici civilizate, persoane lipsite de bun-simț.
Constat cu satisfacție că lucrurile se schimbă în bine de la o zi la alta, că orașul este tot mai judicios gospodărit. De mai multă vreme simultan pe mai multe străzi se execută lucrări de modernizare prin asfaltare, realizări de trotuare late, parcări ordonate, aleile dintre blocuri și spațiile verzi o frumusețe. Sincer, mă mir unde s-au găsit și de unde au fost aduse și puse la lucru atâtea echipe de muncitori și atât de multe utilaje.
Prezenta intervenție în ziar o fac fiind impresionat de amploarea lucrărilor de modernizare de pe strada Constructorilor (cea de pe lângă Arieș) pe toată lungimea ei, de pe strada Amurgului, de alte și alte amenajări urbanistice ce se desfășoară chiar în prezent.
În Proiectele Primăriei Turda publicate pe internet sau în presa scrisă referitor la asfaltări găsim mențiuni precum „20 de străzi în cartierul Băi ; !7 străzi în zona Săndulești, 19 străzi în zona industrială”, apoi alte și alte străzi în Poiana sau Oprișani. Nu sunt vorbe; străzile sunt deja asfaltate, altele în curs de modernizare, numai cei cu rea intenție refuză să vadă realitatea și neagă, în mod absurd, irațional, aceste transformări în bine.
Toate acestea nu se realizează de la sine, în primul rând trebuie asigurate resursele financiare, atragerea fondurilor printr-o complicată documentație întocmită de specialiști apoi alte și alte lucrări și demersuri. Au fost atrase fonduri europene și guvernamentale pentru investiții în valoare de peste 264 miliarde de lei echivalând cu investițiile din veniturile locale pentru 26 de ani, conform surselor oficiale publicate de Primărie, pe care eu chiar le cred.
Vrând-nevrând trebuie să recunoaștem abilitatea Domnului Primar Cristian Matei ca bun organizator în domeniul afacerilor. Are o bună și bogată experiență în domeniul privat. A fost printre primii întreprinzători din Turda, s-a mișcat repede, cum se spune, prin firma „Credo” în spațiul de la defuncta „Materna” unde a creat multe locuri de muncă. Dacă tot a venit vorba de „Credo”, să vă relatez ceva: Am fost invitat la inaugurare în calitate de primar, era prin 1993 sau ’94 și era un eveniment pentru Turda, dar cum invitația mi-a fost adusă cu o săptămână sau două mai devreme, copleșit de multitudinea problemelor am uitat cu totul de data festivităților de inaugurare și nu am participat, fapt pentru care simt și acum, după atâția ani, o jenă și, public, îmi cer cuvenitele scuze. Le acceptați, Domnule Primar?
Acum ca să nu se creadă că „dau cu periuța”, fiindcă nu am nici un interes, (vai, era să aveți o scamă, o expresie auzită de la fosta secretară a primarului, regretata Adela Stoica) să vă spun și cu ce nu sunt de acord. În „Strategia de modernizare a străzilor”, documentul oficial al Primăriei, este menționat: „Practic, toate problemele orașului au fost preluate de la zero”. Asta chiar nimeni nu crede, eventual actualele proiecte, doar au existat toate străzile municipiului, a existat rețeaua de apă, canalizarea, transportul în comun, salubritatea, iluminatul public, primăria, școlile, spitalul etc etc. A existat Parcul Teilor, Salina și Valea Racilor puse la punct de fostul Primar Tudor Ștefănie, statuia lui Avram Iancu realizare în timpul mandatelor lui Virgil Blasiu, unul din podurile de peste Arieș, sensul spre Oprișani, construit în anii 1993-1996. Deci nu se putea „lua totul de la zero”.
Consider că în politica românească ar trebui folosit cuvântul „continuăm” nu „refacem” care, implicit, presupune demolare.
Oricum, vă admir și chiar vă invidiez, în sensul pozitiv al cuvântului, Domnule Primar, pentru ce ați realizat și pentru ce este în curs de realizare. Dacă aș fi putut face eu, ca primar, aceste lucruri cred că mi s-ar fi ridicat o statuie în fața Primăriei, care, sigur, ar fi fost apoi demolată sau chiar dinamitată de urmașii veniți la conducere din alte partide, că așa e la noi.
Acum de încheiere ceva mai amuzant, din „farmecul” funcției de a fi primar. În 1992, prin martie, îndată după ce am fost ales primar, RADP-ul a plombat gropile din asfalt pe str. Trandafirilor unde locuiam, și unde locuiesc și în prezent. Urgent în presă și în gura lumii, „abuzurile primarului” își repară strada pe banii primăriei. Ce mai, cu presa și cu gura lumii nu te poți pune. Și mai hazliu e ce urmează. Plombele au ținut până la primul îngheț din iarna următoare când au apărut alte gropi și mai mari și mai dese. Opoziția, Convenția Democrată alcătuită din 5 partide (PNȚ-CD, fie iertat că se pare că nu mai există, PNL, PAC, – căruia Ion Iliescu îi spunea Partidul Alianța Cinică -, PSDR-Cunescu; și Partidul Ecologist, toate cu sigla Cheia), deci cei din opoziție, cu fotografii convingătoare de la fața locului au făcut cunoscut turdenilor că „Primarul PUNR nu este în stare să-și asfalteze nici propria stradă.” Privesc cu zâmbet în urmă… cu speranță și încredere spre viitor.
FELICITĂRI, Domnule Primar, și să o țineți tot așa!
Ioan BEMBEA
Primar al municipiului Turda, 1992-1996