După ce Comisia Europeană a dat astăzi undă verde demarării procesului de aderare la UE a celor doua state, așteptăm cu nerăbdare validarea Consiliului European de săptămâna viitoare. Suntem încrezători ca parcursul nu va fi blocat, întrucât în cadrul vizitei de ieri de la Kiev, liderii celor mai puternice 3 state europene (Germania, Franța și Italia) și-au dat acordul pentru aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei.
Chiar dacă vom avea un deznodământ pozitiv, trebuie să rămânem realiști. Aderarea și subsecvent integrarea sunt procese de lungă durată care nu schimbă fundamental realitatea pe termen scurt. Războiul va continua, iar instabilitatea care radiază asupra întregii regiunii nu va fi stopată brusc.
Pe de altă parte, suntem martorii unor momente extrem de importante la scara istoriei. Am spus întotdeauna că momentele de criză pot fi transformate în adevărate oportunități, dacă avem putin curaj și multă înțelepciune. Iată că România și Republica Moldova au șansa să se întâlnească în marea familie europeană, unde își vor putea construi un viitor comun sub zodia păcii și a prosperității.
România a primit undă verde pentru începerea negocierilor cu UE la Cooenhaga în decembrie 1999, iar aderarea s-a produs abia în 2007. Așadar statele candidate trebuie să se înarmeze cu răbdare și determinare pentru un proces de anduranță. Efortul merită deplin, și cred ca a venit momentul pentru aceste state să-și descătușeze adevaratul potențial. Atât în Ucraina, dar mai ales in Republica Moldova vorbim despre comunități însemnate de români. Avem o datorie față de aceștia de a sprijini cele două state pe parcursul lor european. România le poate împărtăși din propria experiență, pentru că înțelege foarte bine provocările cu care se confruntă și cum pot fi ele depășite.