Prima ediție a Târgului de Crăciun de la Micești –Reușită deplină
Desfășurată sâmbătă, 16 și duminică, 17 decembrie, la ”Micești Barn” o construcție nouă, din lemn, cu aspect rustic, în ton cu locurile, prima ediție a Târgului de Crăciun organizat în satul Micești, din comuna Tureni, a demonstrat, încă odată, dacă mai era nevoie, că omul sfințește locul.
Atât reprezentanții autorităților publice comunale, în frunte cu primarul Dana Mănăilă, cât și locuitorii satului Micești au contribuit, fiecare, după posibilități, fie cu bani, fie cu muncă, la organizarea unui eveniment demn de așezări cu pretenții mai mari decât cele ce îndeobște se crede că le poate emite un sat cu circa 300 de louitori, poate cu ceva mai mulți.
Cei peste 500 de vizitatori care s-au perindat pe la ”Micuș Barn” sâmbătă și duminică, au putut cumpăra lapte, unt, brânză, cașcaval sau smântână, din producția proprie a firmei soților Cosmin și Adriana Petrean, din Micești. Tot din producția locală a provenit și mierea de albine, oferită vizitatorilor târgului de către Ovidiu Bogătean.
Pe lângă producătorii locali, negustori din Cluj-Napoca, Mărișel sau Turda, au contribuit la diversificarea gamei de produse ce aua vut darul să-i tenteze pe cei câteva sute de vizitatori ai târgului de la Micești. Aceștia au putut cumpăra ”pe gustate” silvoiță de prune (sută la sută naturală” preparată în cazane de aramă, la foc de lemne, slănină ardelenească, cârnaț, șuncă, sau fel de fel de mezeluri. Oferta de dulciuri a cuprins delicatese mai rar văzute la târgurile autohtone, precum rahatul turcesc, ghimbirul confiat, papaia, smochinele și curmalele. Alături de acestea, halvaua, ciocolata de casă, prunele uscate, miezul de nucă și diversele amestecuri de palnte pentru ceai, au completat oferta unei firme, pe cale să deschidă un al treilea magazin la Cluj-Napoca, ceea ce dovedește tendința din ce în ce mai accentuată a consumatorilor, care tind să reconsidere produsele naturale, în detrimentul făcăturilor alimentare îmoănate cu o sumedenie de E-uri.
Între mărfurile nealimentare prezentate la târgul de la Micești s-au remarcat produsele și accesoriile confecționate manual (marochinărie) și oferta diversificată de cosmetice preparate pe bază de lavandă.
Cele două zile de târg s-au încheiat cu un recital de colinde, susținut de copii din Micești, îndrumați de Ioan Mornea, artist consacrat, de asemenea cu rădăcini în Micuș.
Dana Mănăilă, primarul comunei Tureni, s-a declarat mulțumită de felul în care s-a desfășurat evenimentul: ”A fost bine. Acum am acumulat experiență, ceea ce ne face să credem că ediția de anul viitor va fi și mai reușită decât aceasta”.