<
Actualitate

Prevenția în cancerul de sân începe acasă

Prevenția în cancerul de sân începe acasă.

Campania „Are nevoie de tine. Vorbește cu ea” pune accent pe importanța autopalpării și a programărilor la controlul de specialitate.

Peste 90% dintre cazurile de cancer de sân sunt tratate cu succes dacă sunt depistate la timp. Campania „Are nevoie de tine. Vorbește cu ea” se află la a treia ediție și își propune să ajute femeile să înțeleagă că prevenția în cancerul de sân începe acasă. Primul pas în depistarea cancerului mamar este autopalparea lunară, iar pasul imediat următor este programarea la medic pentru orice suspiciune descoperită.

Anul acesta, campania cuprinde lecții de autopalpare desfășurate în Cluj-Napoca (Carrefour VIVO! Center, 5-10 octombrie), Timișoara (Shopping City, 5-10 octombrie), București (Carrefour Orhideea, 13-17 octombrie) și Iași (Felicia Shopping Center, 13-17 octombrie).

Studente la facultățile de Medicină din aceste orașe vor învăța femeile cum să își facă autopalparea sânilor în mod corect, cu ajutorul unor mulaje anatomice sub formă de sâni şi al unui clip video.

„Un alt pas important în prevenția cancerului de sân este programarea la ecografie (până în 40 de ani) sau la mamografie (după 40 de ani).Această programare ar trebui să fie un obicei firesc, așa cum îți serbezi ziua de naștere, de pildă!Ecografia mamară nu doare, nu este neplăcută, nu este periculoasă, nu este invazivă, nu trebuie să faci pregătiri speciale pentru ea și poate fi cel mai frumos gest de iubire față de tine și cei dragi.” spune Cosmina Grigore, președinta Asociației Imunis.

În acest an, echipa de baschet U-BT Cluj-Napoca s-a alăturat campaniei, pentru a duce mai departe mesajele despre prevenție în cancerul de sân. Jucătorii vor purta echipamente de culoare roz, iar femeile care vor veni în public la două meciuri ale U-BT (cu CSM Oradea, pe 10 octombrie, la BTarena și cu Dinamo București, pe 22 octombrie) vor primi informații despre prevenția cancerului de sân și vor putea beneficia deecografii mamare gratuite oferite de partenerii campaniei. Mai mult, la primul dintre cele două meciuri, mingea de deschidere va fi aruncată simbolic de o supraviețuitoare a cancerului de sân.

„În baschet există un termen – angajare. Așa începe orice confruntare. E momentul în care încerci să sari cât mai sus ca să câștigi mingea pentru echipa ta. Noi, de la U-BT, promitem angajare totală în a fi alături de femeile din viața noastră, de acasă sau din public.” spune Mihai Silvăşan, antrenor principal U-BT Cluj-Napoca.

În cadrul campaniei, partenerii acesteia vor oferi 150 de ecografii mamare gratuite, atât în Cluj-Napoca, prin parteneriatul cu U-BT Cluj-Napoca,dar şi în Bucureşti, în cadrul lecţiilor de autopalpare.

„Vreau să trag un semnal de alarmă cu privire la scăderea diagnosticării cancerului mamar și să fac un apel către toate femeile să se prezinte la controlul de specialitate.” spune Șef Lucrări Dr. Cătălin Vlad, Manager Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”.

De altfel, și Cezar Irimia, președintele FABC, atrage atenția că „Diagnosticarea și tratamentele oncologice trebuie să continue și în timpul pandemiei. Cancerul nu așteaptă să treacă pandemia. Femeile care suspectează un cancer de sân trebuie să vină cu încredere la spital, iar cele diagnosticate deja, trebuie să aibă acces la tratament în condiții optime.”

„Creștereacalitățiiviețiipacientelor este o prioritatepentrunoi. Da, trebuiesăcunoaștemghidurilemedicale, da, trebuiesăaplicămprotocoalele, să fim la curent cucele mai noicercetărișimodalitățiterapeuticeinovatoare, dar înaceeașimăsurătrebuiesăcomunicămclarșiempaticcupacientele.”spune Prof. Dr. PatriciuAchimaş-Cadariu,InstitutulOncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”.

„Sunt ani buni de când am demarat un program pilot de screening pe 5000 de femei și un studiu de fezabilitate în parteneriat cu Ministerul Sănătății. Începând cu anul 2020, IOCN a continuat demersurile, cu un proiect de implementare și extindere la nivel național pentru programul de screening, care își propune ca până în anul 2030 să scadă mortalitatea prin cancerul de sân cu 5%.”spune Dr. Carmen Lisencu, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”.

Info despre cancerul de sân:

• Cancerul de sân este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei și reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală.

• În România, aproape 4.000de femei au pierdutluptacucancerul de sân anultrecut, ceea ce înseamnă11femeipezi.

• O femeie din opt care atinge vârsta de 85 de ani va dezvolta cancer de sân în timpul vieţii.

• 70% dintre cazurile de cancer de sân sunt descoperite prin autoexaminare.

Pentru informații suplimentare despre cancerul de sân, accesați www.canceruldesan.ro

„Are nevoie de tine. Vorbește cu ea” este o campanie de prevenție a cancerului mamar, aflată la a treia ediție, dezvoltată de SRCGO, IOCN, FABC, Asociația Imunis, cu participarea U-BT Cluj-Napoca și cu sprijinul Roche.

Despre FABC

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înființată în anul 2005 din necesitatea ca toți cei care luptă împotriva cancerului să devină o forță cu o voce puternică. FABC este interfața între organizațiile membre și instituțiile statului, instituțiile europene implicate în sănătate, precum și organizațiile europene și internaționale similare. FABC numără peste 75.000 de membri în întreaga țară, pacienți, supraviețuitori și voluntari. FABC este o federație formată din 26 asociații care activează pe plan local, la nivelul județelor. Misiunea FABC este de a face lobby și advocacy activ pentru promovarea, respectarea și garantarea drepturilor pacienților cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii vă rugăm să accesați: www.fabc.ro.

Despre Asociația IMUNIS

Asociația Imunis a fost înființată în 2016, având ca scop continuarea proiectului inovator început de Cosmina Grigore în 2015 – Caravana Noul Pacient. Toate programele Imunis sunt gândite astfel încât să le arate pacienților care sunt principalii piloni de schimbare de stil de viață pe care își pot construi transformarea. Lucrând alături de specialiști și medici, Asociația Imunis răspunde nevoilor pacienților în ceea ce privește alimentația, psihooncologia, sportul, managementul efectelor adverse, apartenența la grupuri de suport, dreptul la muncă, la încadrarea corectă în grad de handicap, dar și alte probleme cu care se pot confrunta pacienții pe termen scurt, mediu si lung.

Despre Roche

Roche este cea mai mare companie de biotehnologie la nivel mondial, ce oferă medicamente diferenţiate clinic în domeniul oncologiei, imunologiei, bolilor infecţioase, oftalmologiei şi afecţiunilor sistemului nervos central. Roche este, de asemenea, lider mondial în diagnosticul in vitro şi în diagnosticul histologic al cancerului, precum şi pionier în managementul diabetului. Pentru orice informații suplimentare vă rugăm să accesați www.roche.ro.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS