România se confruntă simultan cu 3 crize: criza pandemică, criza prețurilor la resursele energetice și criza politică. Pentru ca primele două să poată fi ameliorate, căci de solutionare nici nu îndrăznesc să sper, ar fi nevoie să fie rezolvată cea de-a treia. Cu alte cuvinte, partidele din coaliția de dreapta trebuie să depășească mai repede criza de orgoliu si să dea țării un guvern capabil să oprească drama pe care o traversăm.
Așa cum anticipam zilele trecute, întâlnirea reprezentanților partidelor coaliției ce au guvernat România până mai ieri nu a generat nici un rezultat. A fost o simplă tatonare, sau mai bine spus, un dans ceremonial de împerechere guvernamentală în care PNL și USR se duelează pentru postura de mascul afla.
Tot acest spectacol devine grotesc în contextul in care zilnic în spitale se sting zilnic peste 400 de români. Autoritățile și-au concentrat eforturile exclusiv pe convingerea, și subsecvent, constrângerea românilor să se vaccineze, condamnându-i pe cei care din diverse motive nu au dorit să o facă. A fost declanșat un adevărat festival al insultelor la adresa celor care din lipsă de încredere în instituțiile statului nu au ales calea cea mai rațională. Am văzut miniștri care au făcut trimitere la „lipsa de inteligență și educație” a românilor care manifestă rezerve față de vaccin. Însă toată lumea pare sa ignore că acesta este rezultatul inevitabil a decenii de subfinanțare cronică a sistemelor de educație si sănătate. Decât sa jignească pe cei din banii cărora își iau salariile nu mai bine ar întreprinde măsuri concrete de reducere a mortalității? Cum pot fi atât de cinici la adresa românilor când în spitale se moare din lipsa antibioticelor si antiviralelor specifice tratamentului anti-Covid. Am ajuns mulți dintre noi să apelăm la rude si prieteni în străinătate pentru a ne procura medicamentele eficiente în combaterea acestui nenorocit de virus. Decât să comande în avans vaccinuri cât pentru 6 Românii, nu mai bine achiziționau guvernanții noștri suficiente doze de anticorpi monoclonali?…a căror eficientă este demonstrată ca fiind extraordinară.
Crizele nu își iau bon de ordine și nici nu așteaptă partidele să-și finalizeze negocierile pentru împărțirea prăzii. Singura rază de speranță este ca după această criză politică să ajungem la alegeri anticipate, pentru că dacă după doar 9 luni de la ultimele alegeri avem acest blocaj generalizat, mi-e imposibil să înțeleg cum pot asigura stabilitate pentru 3 ani de acum încolo.