”Călătorie în bucătăria tradițională românească”, un eveniment de tradiție la USAMV Cluj-Napoca, va fi organizat vineri, 28 mai, cu participarea a 22 de studenți din anul IV Ingineria și Protecția Mediului (Facultatea de Agricultură).
Evenimentul va fi găzduit, la fel ca în anii anteriori perioadei de pauză pandemică, de Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate, din campusul USAMV Cluj-Napoca, și va reuni preparate tradiționale din numeroase zone ale Transilvaniei, pregătite cu drag de studenții participanți, de la Disciplina Controlul și certificarea produselor tradiționale.
”Va fi o călătorie inițiatică în trecutul gastronomic al satelor de baștină ale studenților noștri pentru descoperirea gustului de altădată al bucătăriei părinților, bunicilor și strămoșilor lor, pentru salvarea de la uitare a unui patrimoniu culinar țărănesc excepțional.
Vă garantăm o călătorie autentică care o să vă desfete papilele senzoriale într-un recital unic de degustare din Cluj în Mureș, din Alba în Maramureș, din Harghita în Sălaj! O să retrăiți crâmpeie de bucurie din copilăria dumneavoastră care să vă reconecteze pentru o clipă, cu o lume de multă vreme uitată!”, a explicat Conf. dr. Avram Fițiu, coordonatorul tradiționalului proiect.
Între rețetele cu care studenții vor încânta asistența se numără păsulă cu hospă de Marin, gușă fiartă cu boia și usturoi, cocoradă cu brânză de oaie, cozi de ceapă și mărar, zamă de măcriș sau alivenci de Toplița.
Toate produsele vor fi jurizate de trei experți în gastronomie tradițională, iar pentru câteva ore studenți, profesori și pasionați de istoria bucătăriei ardelenești se vor bucura să împărtășească o experiență unică.
Evenimentul se va derula între orele 10.00 – 17.00, cu respectarea măsurilor sanitare aflate în vigoare.
REȚETE TRADIȚIONALE PARTICIPANTE
GUȘĂ FIARTĂ CU BOIA ȘI USTUROI, jud. Cluj
VARZĂ A LA CLUJ
PĂSULĂ CU HOSPĂ de Marin, Jud. Sălaj
COZONAC CU NUCĂ de Buciumi, jud. Sălaj
PLACINTĂ CU PRUNE de Ighiu, jud Alba
PRAJITURĂ ALBINIȚA de Someșul Rece, jud. Cluj
MĂLAI de Zau de Câmpie, jud. Mureș
LICHIU CU GRIȘ ȘI SMÂNTÂNĂ de Albești, jud. Mures
MĂMALIGA DE CARTOFI CU TOCHITURĂ de Gherla, jud. Cluj
MUCENICI MOLDOVENEȘTI
COCORADĂ CU BRANZĂ DE OAIE, COZI DE CEAPĂ ȘI MĂRAR de Sieu Odorhei, jud. Bistrita Năsăud
COZONAC CU NUCĂ de Someșeni, jud. Cluj
GOMBOȚI CU CĂPȘUNI de Slătinița, Bistrița Năsăud
ZAMĂ DE MĂCRIȘ de Gilău, jud. Cluj
CARNAȚI DE CASĂ de Someșul Rece, jud. Cluj
SIROP DIN FRUCTE DE PĂDURE de Mărișel, jud. Cluj
ZACUSCĂ CU VINETE de Hetiur, jud. Mureș
CHIGALA CU CARTOFI ȘI MACAROANE de Borșa, jud. Maramureș
CIOLAN ÎN PÂINE de Borșa, jud. Maramureș
SALAM DE BISCUIȚI de Dej, jud. Cluj
ALIVENCI de Toplița, jud. Harghita
PRAJITURĂ CU MERE, jud. Mureș