În ciuda faptului că anul 2022 a fost unul atipic pentru activitatea Bibliotecii Municipale ”Teodor Murășanu” Turda (Secția pentru copii din centru a fost închisă teporar începând din 2020, începutul anului 2022 a fost marcat de COVID19, iar a doua jumătate a anului de mutarea sediului central din clădirea teatrului), activitatea instituției noastre a fost apreciată la întâlnirea de ieri a bibliotecarilor din bibliotecile publice din județ când bibliotecii turdene i s-a decernat de către filiala Cluj a Asociației Naționale a Bibliotecilor Publice din România Premiul pentru cea mai activă bibliotecă.
În anul 2022 au fost soluţionate toate cererile adresate de utilizatori. Au fost realizate 18 bibliografii, acestea însumând 893 referințe bibliografice. Numărul documentelor digitalizate în 2022 este de 723 (479 documente achiziționate în 2022, și 244 digitalizate retrospectiv). S-au efectuat 2 sesiuni de formare a utilizatorilor privind utilizarea tabletelor şi telefoanelor smart. Au fost rezolvate favorabil toate cele 94 de solicitări de rezervare de carte. În anul trecut am încheiat 4 parteneriate cultural educative: ”Ateliere creative și educative” este numele parteneriatului încheiat cu Clubul de Dans Sportiv Potaissa Turda. În cadrul acestuia s-au organizat 19 ateliere creative și recreative cu materiale puse la dispoziția ciâopiilor de către bibliotecă; în cadrul Parteneriatului ”Carte, istorie, tradiții” încheiat cu Școala gimnazială ”Teodor Murășanu” Turda s-au realizat 5 activități, între care expoziția fotografică ”Chipul bunicii” în luna Martie, expoziția de artă plastică ”Săptămâna îngerilor” cu 75 de desene expuse la Catedrala Ortodoxă Turda, ateliere creative și carnaval cu peste 150 de participanți cu ocazia Zilei de 1 Iunie în cadrul proiectului ”Copilărie fericită”; cu Grădinița cu program prelungit ”Prichindelul isteț” s-a încheiat parteneriatul ”În lumea fermecată a cărților” care cuprinde 5 activități. Din acestea 2 s-au realizat în 2022, în luna Octombrie (”Ce este o bibliotecă?”) și luna în Decembrie (”De unde vin poveștile”); parteneriatul ”Primii pași spre bibliotecă” încheiat cu Grădinița cu program prelungit ”Căsuța Piticilor” cuprinde 4 activități, din care 2 realizate în anul 2022).
Pe site-ul instituţiei în 2022 s-au realizat 1698 de postări. Totalul informaţiilor transmise utilizatorilor în decursul anului a fost de 1504, iar totalul vizitelor virtuale pe site-ul instituţiei a fost 2988. Biblioteca are 3 pagini de Facebook: una principală, Biblioteca Municipală Teodor Murasanu Turda, una a secției pentru copii Biblioteca Municipala Teodor Murășanu Turda-secția pentru copii și una dedicată activității pentru ajutorul acordat refugiaților din Ucraina Biblioteca Municipala Teodor Murasanu Turda alaturi de Ucraina. Pagina principală are 2.400 urmăritori. O statistică a paginilor de Facebook ale instiuţiei arată în 2022 instituția a avut 2913 postări.
Proiectele cultural-educative derulate de Biblioteca Municipală “Teodor Murăşanu” Turda au fost promovate prin 21 afişe, 2 pliante, 3 cărţi-poştale aniversare sau comemorative, 428 diplome, 137 invitații. Ca urmare, au apărut 124 de apariţii în presa locală şi judeţeană.
În anul 2022 numărul utilizatorilor înscriși este de 3796, din care 1352 sunt utilizatori activi. Analizând vârsta utilizatorilor bibliotecii, datele statistice ale anului 2022 relevă că cei mai mulți beneficiari se regăsesc în categoria sub 14 ani (400, adică 58,91%) și cei în categoria 41-60 ani (82, adică 12,08%). În funcţie de gen, în anul 2022, 421 de femei (62%) au utilizat serviciile oferite de biblioteca noastră și doar 258 de bărbaţi (38%). În 2022 numărul s-au înregistrat 14962 vizite la bibliotecă. (vizite directe- 10936 (din care 2382 vizite pentru participarea la activități și evenimente culturale; vizite la distanță- 4026, din care 1038 vizite prin servicii telefonice, fax, poștă; 2988 vizite virtuale pe site-ul instituției). În ceea ce privește numărul de împrumuturi realizate, în anul 2022 s-au efectuat 11539 tranzacții de împrumut individual. Asigurarea respectării termenelor de împrumut a totalizat 280 somaţii telefonice şi scrise (178 la sediul central și 102 la Filiala Oprișani).
În 2022 Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda a avut 100101 documente cu acces liber la raft. Pentru completarea colecțiilor și al fondului, în anul 2022 s-au achiziționat prin donații 479 documente de bibliotecă în valoare de 9237,60 lei. Din cele 479 de documente, 430 sunt cărți tipărite. Toate documentele noi achiziţionate s-au barcodat și s-au efectuat și barcodări retrospective. În total s-au barcodat în 2022 987 documente din 100101 existente în colecții (479 documente noi și 508 retrospectiv). De asemenea, numărul total al permiselor de intrare în bibliotecă barcodate a fost de 697 (679 utilizatori nou înscriși și 18 pentru utilizatori care și-au pierdut permisul). În urma achizițiilor făcute, s-au generat și listat Registre inventar și 10 procese-verbale de predare-primire de la sediul central la Filiala Oprișani. În cataloagele tradiționale au fost introduse 164 de fișe de descriere bibliografică. Fondul de carte al Filialei Oprişani la finele anului 2022 este introdus în totalitate în catalogul electronic iar la sediul central toate documentele noi achiziţionate şi toate documentele care au fost împrumutate.
Cele 30 de tipuri de dosare, registre şi alte documente din anul 2021 au fost arhivate conform Nomenclatorului arhivistic, şi conform planificării, în trimestrul III al anului 2022. S-a întocmit inventarul arhivistic şi procesele verbale de selecţionare cuprinzând inventarele documentelor selecţionate pentru scoatere şi a celor cu termen de păstrare permanent.
În anul 2022 s-au efectuat, la cerere, contra cost, 484 pagini copii xerox și listări și 51 de certificate verzi.
În anul 2022 s-au realizat 82 de activități (26 de ateliere creativ-educative, 15 expoziții, 4 evenimente cultural-educative, 9 campanii umanitare sau culturale, 5 vizite la bibliotecă pentru elevi sau preșcolari, 8 concursuri, 11 filme documentare sau povești digitale și 4 cărți poștale aniversare sau comemorative) și 20 de animații culturale.
În luna Ianuarie Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda a organizat o serie de activități dedicate Zilei Culturii Naționale, împlinirii a 172 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu și 71 de ani de la înființarea bibliotecii publice turdene. Începând de Luni, 10 Ianuarie 2022, și până la sfârșitul lunii, 31 Ianuarie a.c., la Galeria de Artă a bibliotecii au expus în expoziția de artă vizuală intitulată LUI EMINESCU binecunoscutul artist plastic turdean Cornel Vana și nepoata sa Dara Băldean-Vana. În 15 Ianuarie am organizat la Teatrul Național ”Aureliu Manea” un mare eveniment care a cuprins o expoziție cu picturile laureaților celei de a XXIX-a ediții a Concursului de pictură „PERSONAJE ÎNDRĂGITE DIN CĂRȚI” și festivitatea de decernare a premiilor, o expoziție cu fotografiile premiate la ediţia a XII-a a Concursului de fotografie ”Lectura în zeci de ipostaze” și festivitatea de decernare a premiilor, premierea câștigătoarei Concursului național online de fotografie ”Cea mai frumoasă fotografie cu Salina Turda” prin care am dorit să promovăm valorile turdene și să marcăm 89 de ani de la sistarea exploatării sării și 29 de ani de turism la Salina Turda, încurajarea afirmării tinerelor talente în domeniul artei fotografice și promovarea artei fotografice și a turismului, festivitatea de premiere a cititorii fideli ai instituţiei care s-au remarcat în anul 2021 prin respectarea regulamentelor pentru public, frecvenţă şi împrumut de carte peste media de utilizare a bibliotecii, decernarea unor diplome speciale instituțiilor și persoanelor care au fost alături de biliotecă de-a lungul anilor.
În contextul situației vecinilor noștri din Ucraina şi Biblioteca Municipală “Teodor Murăşanu” Turda începând din 1 Martie 2022 s-a alăturat inițiativei Primăriei Municipiului Turda în colaborare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență în demersul de ajutorare a refugiaților ucrainieni. Pentru asigurarea asistenței umanitare a refugiaților din Ucraina care au fost cazaţi în municipiul Turda și în comuna Ceanu Mare (care a primit 35 de refugiați)Biblioteca Municipală “Teodor Murăşanu” Turda a sprijinit centrele de adăpost cu flyere cu informaţii utile scrise în limbile ucrainiană, engleză şi română, a organizat pentru copiii refugiaţilor ucrainieni cazaţi la Turda ateliere creative şi distractive (colaj, pictură/desen, quiling). Prin acțiunile sale Biblioteca Municipală “Teodor Murăşanu” Turda s-a alăturat campaniei de informare corectă a populației demarcate de Guvernul României prin proiectul DOPOMOHA/FII ÎN SIGURANȚĂ alături de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Cancelaria Primului-Ministru, Code4Romania, IOM Romania, UNHCR România la care au aderat şi bibliotecile publice din România, biblioteca fiind înscrisă și pe platforma https://www.sprijinucraina.civicaries.ro/.
Mulțumită demersurilor noastre, în 2.04.2022 voluntarii Asociației Educalise au dus la centrele cu refugiați din Ceanu Mare și Iacobeni alimente, pijamale, jocuri de interior și exterior, rechizite, scutece, șervețele umede, mâncare pentru bebeluși și multe alte bunătăți, iar Asociația Fun Kids Turda și Andreea Roxana Bolovan- de la Teatrul Puck au oferit ateliere de jocuri și teatru de păpuși copiilor refugiați în comuna Ceanu Mare. Biblioteca Municipală „Teodor Murășanu” Turda a pregătit materiale tipărite (în 3 limbi, ucraineană, engleză și română) utile, jocuri și jucării, planșe de colorat, creioane colorate și câteva cărți pentru copii în limba engleză, pentru cei 22 de copilași și 13 adulți cazați aseară la adăpostul pentru refugiați din Ceanu Mare coordonat de George Moldovan. În 2022 s-a continuat campania ”Memoria locului” prin colectări de fotografii vechi din fostul județ Turda-Arieș, în vederea păstrării lor în Colecțiile speciale pentru valorificarea moştenirii culturale istorice în plan naţional şi internaţional.
Activitatea Bibliotecii Municipale “Teodor Murăşanu”Turda prin programe/proiecte naționale/europene /international a fost următoarea:
– organizator al expoziție internaționale cu tema CHIPUL BUNICII (1-11 Martie 2022);
– organizator al Campaniei Umanitare ”Împreună pentru Ucraina” începută în luna Martie 2022;
– organizator al Concursului național de eseuri, ediția a XVII-a (2-27 Mai 2022) ”Ce ar face personajul tău preferat de poveste dacă ar vizita Turda”;
– organizator în perioada 6-17 Iunie 2022 al Concursului național de desene ”Mihai Viteazul- eroul meu de poveste”;
– organizator al atelierelor pentru copii în prezenta Domnul Ambasador al Elveției la București, Excelența Sa Arthur MATTLI (7 Iulie 2022);
– organizator al proiectului național ”Citim împreună de Ziua Naţională a Lecturii” (8-15 Februarie 2022);
– Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda a amenajat special vitrina pentru FITT2022 o expoziție de cărți despre teatrul turdean și o expoziție cu fotografii-document, de epocă, cu clădirea teatrului, donate de cetățeni în cadrul proiectului ”Memoria locului”;
– organizator la Campaniei internaționale „Transmite un mesaj de Ziua bibliotecilor publice din România!”.