Prelegere: Despre sănătate, într-un veac al bolilor
Acest subiect l-a ”disecat” scriitorul Conel Constantin Ciomâzgă, în cadul unei veniment desfășurat joi, 9 noiembrie, de la ora 18.30, la Sala Mare a Primăriei din Turda.
În fața unei numeroase asistențe, alcătuite din reprezentanți ai clerului creștin ortodox, dar și a persoanelor laice interesate de subiect, sau care au preocupări în aceași direcție, Cornel Constantin Ciomâzgă a conferențiat despre suflet, despre cărțile sale, cu referire directă la volumul ”Apocalipsa why not” publicat în acest an la editura Cartea Actuală, din București. În cea de-a doua parte a prelegerii, Cornel Constantin Ciomâzgă a evidențit legătura de cauzalitate directă între patimile incriminate în Biblie și bolile de al căror studiu se ocupă medicina academică. Teama (groaza,
Conferențiarul a trecut în revistă cele 12 patimi, respectiv filautia (iubirea de sine), chenodoxia (vanitatea), tristețea, arghirofilia (obsesia agoniselii de averi), pleonexia (zgârcenia, lăcomia), filamitia (sfătuirea cu vocea lăuntrică), gastrimarghia (lăcomia pântecelui), desfrănarea (poftele neostoite), akedia (lenea, plictisul, lâncezeala, descurajarea), mânia (ura, violența, supărarea oarbă), teama (groaza, spaima) și mândria (îngâmfarea) ce se constituie în cauza declanșării unor boli precum infarctul miocardic, accidentul vascular-cerebral, scleroza multiplă în plăci, diversele forme de cancer (pulmonar, de prostată, de colon), bolile autoimune, nebunia, boala lui Alzheimer, etc.
Evenimentul a fost cu putință datorită strădaniilor Asociației Turda Tin (condusă de preot Sebastian Zăhan) și a preoților ortodocși care slujesc la bisericile parohiilor Învierea Domnului, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, Pogorârea Sfântuui Duh și Turda Capelă II, toate din Turda.
Jurnalistul și scriitorul Cornel Constantin Ciomâzgă, născut în 28 martie 1956, a debutat sub pseudonimul Cornel Cupșa.
Cornel Constatin Ciomâzgă a studiat regie de teatru și film, apoi a continuat cu studii de psihologie și teologie. Cu începere din 1990, Ciomâzgă a lucrat ca redactor la publicațiile săptămânale Zig-Zagși Tinerama. În 1991 Conel Constantin Ciomâzgă a devenit redactor-șef al Fun-Radio primul post de radio particular din România. Între 1992 și 1996 a deținut funcția de director general la Radio Tinerama. Între 1992 și 2002 a fost director general și fondator al societății Romanian Advertising Media. Din 1993 până în 2003, a fost președintele Asociației Jurnaliștilor Europeni — filiala România. A fost profesor la facultatea de Jurnalistică din București. În 2001 a realizat primul curs de psihologie creștin-ortodoxă. În 1990 a realizat primul format de emisiune talk-show din România, concretizat prin realizarea a peste 200 de emisiuni de talk-show radiofonic, în care a avut ca invitați cele mai importante personalități ale vremii.
