Guvernul României a aprobat, în şedinţa sa de marţi, schimbarea din funcţie a prefecţilor din mai multe judeţe, printre care și pe cel de la Cluj.
Guvernul Orban a eliberat din funcție peste 20 de prefecți din toată țara. Pe listă se află și prefectul Clujului Ioan Aurel Cherecheș.
„Au fost propuse şi adoptate mai multe hotărâri ale guvernului privind eliberarea din funcţie a unor prefecţi şi subprefecţi şi numirea altor persoane în această calitate”, a declarat șeful Cancelariei Premierului, Ionel Dancă, la Palatul Victoria.
Ioan Aurel Cherecheș, fostul prefect al județului Cluj a declarat despre demiterea sa: „Astăzi s-a încheiat o perioadă extraordinară din viata mea, aproape 2 ani și jumătate în care am fost prefect al județului Cluj. A fost o perioada onorantă, aglomerată, frumoasă și plină de provocări diverse (de la multele situații de urgență, verificarea legalității, aplicarea programului de guvernare și până la optimizarea activității). Doresc să le mulțumesc tuturor celor, cu care am colaborat atât colegilor din prefectură cât și celor din ISU, IPJ, Jandarmerie și tuturor celorlalte servicii deconcentrate!”
Ioan Aurel Cherecheș s-a făcut cunoscut în Câmpia Turzii după ce a refuzat să pună în aplicare protocolul conform căruia la Câmpia Turzii trebuiau înființate Serviciul de Pașapoarte și Permise – Înmatriculări asta după ce inițial a fost de acord, a semnat și și-a asumat protocolul. La scurt timp după refuz, un astfel de serviciu a fost deschis la Turda.
(Vezi declarația fostului prefect)
Pentru gestul său, Aurel Cherecheș a fost acuzat că face jocurile PSD-ului în detrimentul locuitorilor municipiului Câmpia Turzii. Astfel, Dorin Lojigan a acționat în judecată Instituția Prefectului Cluj
„Voi deschide o acțiune în instanță pentru că prefectul Aurel Cherecheș nu face decât un joc politic prin acest refuz al său de a pune în aplicare protocolul. Inițial a fost de acord, a semnat și și-a asumat, mai ales că noi am pus la dispoziție și spațiul necesar pentru funcționarea acestor servicii. Liderul PSD și-a dat seama că dacă dacă ar da curs solicitării noastre, m-ar avantaja pe mine în ochii electoratului din Câmpia Turzii și probabil i-a comandat prefectului să nu mai facă nimic. Normal, oamenii vin acum și mă întreabă pe mine, de ce trebuie să mergem până în Cluj să stăm la cozi pentru pașapoarte, pentru permise și pentru înmatriculări. Ai promis că faci, de ce nu faci? Este pur și simplu de neacceptat. Domnul prefect nu are nicio scuză pentru că ne încalcă acest drept, mai ales că și-a asumat printr-un act scris că aceste servicii vor deveni funcționale la Câmpia Turzii. Nu-mi rămâne decât să îl acționez în instanță. Se pot găsi soluții. Angajații acestor servicii nu ar trebui decât să vină de două ori pe săptămână, să zicem, câteva ore, doar să preia documentele oamenilor din zona Câmpia Turzii. Documentele pot fi procesate și la Cluj, nu ar fi nevoie să stea angajații aici la noi permanent, dar un program de câteva ore pe săptămână trebuie să existe. Locuitorii din Câmpia Turzii și din zonă ar ști că există un program și la noi și nu ar mai fi nevoiți să facă drumuri și să umfle cozile de la ghișeele din Cluj” a declarat edilul municipiului Câmpia Turzii, Dorin Nicolae Lojigan, la momentul respectiv.