Praznicul Schimbării la Față a Domnului, la mănăstirea Cheile Turzii, din Petreștii de Sus
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, va oficia, împreună cu un sobor de preoți, slujba a slujit ce se va desfășura duminică, 6 august, la Mănăstirea Cheile Turzii, din Petreştii de Sus, cu prilejul prăznuirii hramului așezământului monahal.
Cu prilejul aceluiași eveniment, desfășurat anul trecut, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a instalat pe noul stareț al mănăstirii, protosinghelul Siluan Timbuș. Fostul stareț, Arhimandritul Teofil Popescu, a păstorit așezământul din Cheile Turzii vreme de un sfert de veac.
Mănăstirea de călugări de la Petreştii de Sus este unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale din Transilvania. Istoricul Gheorghe Moldovan, originar din aceste locuri, datează începuturile mănăstirii în prima jumătate a secolului al XVI-lea. Mult timp așezământul monahal a fost un centru de cultură, destinat educării copiilor şi tinerilor din zonă. (https://www.mitropolia-clujului.ro)
Armatele austriece au distrus mănăstirea în 1848. Între cele două războaie mondiale ”preotul Vasile Sinu, ajutat de enoriaşi, a refăcut vechea mănăstire, care a fost sfinţită în anul 1937. În 1998, cu binecuvântarea Mitropolitului Bartolomeu, s-a reluat construcţia așezământului monahal. În prezent, pe lângă biserica nouă, mănăstirea mai dispune de un paraclis, un corp de chilii şi anexe. Biserica mare a fost sfințită de ÎPS Andrei, în 6 august 2016. În mănăstirea ”Schimbarea la față” din Petreștii de Sus, credincioșii ortodocși se pot închina la moaștele Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan, aduse aici de la Sihăstria Putnei.