<
Actualitate

Postul Adormirii Maicii Domnului ajută la împlinirea dorințelor

Postul Adormirii Maicii Domnului e cel mai nou dintre posturile de peste an. Dar se spune că e singurul care, ţinut cu credinţă şi smerenie, îndeplineşte dorinţele. Căci Sfânta Fecioară Maria se roagă pentru noi, păcătoşii. Iar cine crede în Maica Domnului și i se roagă are numai de câștigat.

Pe 31 iulie, Biserica a rânduit Lăsatul secului, înainte de Postul Adormirii Maicii Domnului. Este momentul în care creştinii se pregătesc să renunţe, pentru două săptămâni, la tot ce este lumesc, la poftele trupului, ochilor şi la trufia vieţii. Pe alocuri prost înţeles de oameni, care se ghiftuiesc cu bucate şi încing petreceri, înainte de post, lăsatul secului este, de fapt, un îndemn la reculegere, la reînnoirea vieţii, prin abţinerea de la păcat, lăsarea preocupărilor deşarte şi prin întoarcerea către Dumnezeu. Postul ortodox nu e un exerciţiu alimentar, o dietă purificatoare, ci un act spiritual superior.

Acum sunt citite aceste articole

Horoscop lunar AUGUST 2019. Final de vara cu 5 planete in FecioaraZodiac chinezesc LUNAR AUGUST 2019. Noi energii interpretate de inteleptii din Orient pentru zodia ta!Horoscop lunar DRAGOSTE AUGUST 2019. Binecuvantari sau provocari in amor?

Postul Adormirii Maicii Domnului se ține cu dragoste

Cunoscut în popor ca Postul Sântă-Măriei, postul care precede praznicul Adormirii Maicii Domnului a fost menit să aducă aminte de virtuţile alese ale Sfintei Fecioare, de postul cu care ea însăşi s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice. Este penultimul din anul bisericesc, mai uşor decât cel al Paştelui, dar mai aspru decât al Naşterii Domnului şi cel al Sfinţilor Apostoli. Iar Sfânta Maria îi scapă de necazuri pe creştinii care postesc până pe 15 august. E un post al bucuriei, ţinut din dragoste pentru Maica Domnului, nu unul de tristeţe, cum e al Paştelui. Acum e bine să ne şi spovedim păcatele şi, dacă ni se dă dezlegare, să ne împărtăşim. Copiii, până la 7 ani, bătrânii, bolnavii şi gravidele sunt scutiţi de post, numai dacă preotul le-a dat încuviinţarea înaintea începerii postului.

Cum se posteşte

Dacă data de 31 iulie pică miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi înainte. Dacă sărbătoarea pică în astfel de zile, se dă dezlegare la untdelemn, peşte şi vin. După titpicurile bisericeşti, se posteşte strict lunea, miercurea şi vinerea, până la orele 15:00, când se mănâncă numai hrană uscată. Marţea şi joia se consumă legume fără ulei, de preferat doar fierte. Pe 6 august, când are loc sărbătoarea Schimbării la faţă, avem dezlegare la untdelemn, peşte şi vin. În bisericile mănăstirilor, se citesc zilnic cele două Paraclise ale Maicii Domnului, din Ceaslov. Romano-catolicii postesc numai o singură zi, în ajunul sărbătorii, pe 14 august.

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS