<
Actualitate

Portret de dascăl cu prof. Alin Bîlcu

Seria interviurilor cu dascălii din zona Turda – Câmpia Turzii continuă la Ziarul 21. Săptămâna aceasta am avut onoarea să îl avem invitat pe Alin Bîlcu. Un profesor iubit de elevi, un dascăl dedicat întru totul meseriei sale.

Rep.: Câteva date biografice despre dvs.

 Alin Bîlcu: Sunt Alin Bîlcu și sunt profesor de educație plastică la școlile “Teodor Murășanu” și “Avram Iancu” Turda.

Rep.: Cum ați ajuns să fiți profesor?

Alin Bîlcu: Am ajuns să fiu profesor, în primul rând, datorită specialității pe care am urmat-o la Academia de Arte Vizuale “Ioan Andreescu” din Cluj Napoca, cum se numea atunci, la începutul anilor ’90. Această specialitate fiind chiar secția pedagogică profesor de desen, unde l-am avut profesor pe domnul asistent Vasile Cioca, un om extraordinar, unul dintre marii profesori de educație plastică și metodica predării desenului pe care îi are țara noastră, după părerea mea. Un om extraordinar care ne-a încurajat să urmăm această meserie, de a forma elevi, de a forma mici artiști, de a aduce elevii în lumea extraordinară și fantastică a creativității vizual-plastice.

Rep.: Cum au fost primele ore în care ați predat?

Alin Bîlcu: În mod ciudat, primele ore pe care le-am predat ca profesor, angajat cu carte de muncă, au fost ore de limba engleză, a fost suplinitor de limba engleză 2 ani, la această școală “Teodor Murășanu”, după care am reușit să predau, să trec la specialitatea mea. Am lucrat la mai multe instituții școlare, Clubul Copiilor, școala “Horea, Cloșca și Crișan”, școala gimnazială “Gh. Barițiu”, școala gimnazială “Potaissa” după care am revenit în 2010 la primul meu loc de muncă, adică școala gimnazială “Teodor Murășanu” unde funcționez și în momentul de față și unde sper să funcționez până la pensie. Aici am întâlnit un colectiv de cadre didactice deosebit, un loc în care chiar pot să îmi fac meseria la maxim, vreau să menționez un fapt important, am primit o sală specială un soi de cabinet de educație plastică în care și colega de educație tehnologică își desfășoară activitatea, un loc care mi l-am amenajat, un loc în care o să vă invit în viitor să continuăm acest dialog chiar în mediul meu, specific. Școala noastră are o nouă față, de câțiva ani a intrat într-un program de reabilitare, de reînnoire, de modernizare, mediu în care atât elevii cât și profesorii pot să își dea măsura maximă a competențelor, a talentelor și a pregătirii școlare.

Rep.: Mai țineți legătura cu foștii dvs. elevi?

 Alin Bîlcu: Nu aș putea spune că țin legătura pentru că bmvalurile vieții ne poartă în diferite direcții, atât pe noi cadrele didactice cât mai ales pe elevi. Deschiderea aceasta și universalizarea vieții noastre ne face să ne întâlnim destul de rar, dar cu câțiva mă întâlnesc, zic eu, relativ des.

Rep.: Ce ați schimba la sistemul de învățământ dacă ați putea?

 Alin Bîlcu: Cred că aș milita pentru renunțarea la birocrație, care mi se pare puțin cam complicată și cam în curs de dezvoltare, să mă exprim așa, aș renunța la foarte multe hârtii care, după părerea mea, nu-și mai au rostul în zilele noastre. Aș insista mai mult pe dialogul nemijlocit dintre profesor și elev și în cazul meu, specialitatea mea, m-aș axa mai mult pe munca practică, pe produsul artistic pe care trebuie să îl facă în final elevul.

Rep.:  Ce presupune meseria de dascăl, pe lângă cele 50 de minute petrecute în clasă?

 Alin Bîlcu: În spatele orelor de curs există o muncă imensă de pregătire a acestor ore de curs, de documentare, de stabilire a temelor/ subiectelor în cazul meu de ordin plastic. Până în momentul în care eu vin la școală la orele 8:00 când îmi încep activitatea didactică, eu trebuie să știu foarte bine, să am inventar clar de activități, de manevre didactice pe care trebuie să le dac eu, dialoguri pe care trebuie să le am cu elevii, astfel încât munca mea la sfârșitul zilei să aibă un rod și să am satisfacția că am realizat un lucru extraordinar cu elevii.

Rep.: Dacă aveți realizări care merită amintite, ce satisfacții vă oferă această meserie?

 Alin Bîlcu: Satisfacțiile mele apar în momentul în care se materializează munca mea și efortul elevilor, în primul rând în premiile pe care le iau la multele concursuri de educație plastică la care încerc să particip prin lucrările lor. În fiecare an am peste 20 de concursuri în școală, la nivel de municipiu, județene, interjudețene, naționale și chiar internaționale. Aici vreau să menționez cu mândrie profesională că am luat premii I, II și III la un mare concurs internațional chiar în acest semestru organizat la Iași, și mai urmează concursuri la nivel național foarte valoroase unde tragem nădejde să avem rezultate și un viitor deosebit pentru elevi. Prin aceste concursuri reușesc să atrag mulți elevi talentați sau care își descoperă pe parcurs talentul și abilitățile practice în această lume mirifică a desenului și picturii și nu numai, pentru că preocupările unui rofesor de educație plastică trebuie să depășească zona asta clasică numai de desen sau pictură, să încerce diferite modalități sau tehnici noi de exprimare plastică, cum ar fi modelajul în caolin, în lut sau alte materiale. Se pot face diverse tehnici, se pot combina diverse tehnici multimedia cum se zice în termeni de specialitate încât produsele artistice să fie de o mare expresivitate și valoare plastică.

Rep.: Ce părere aveți despre rubrica “Portret de dascăl”?


Alin Bîlcu: Este o rubrică interesantă, mă bucur că există și apreciez foarte mult preocupările culturale și chiar educaționale ale Ziarului 21, a întregii echipe pe foarte mulți îi cunosc de mult timp, aici aș vrea să mai fac o mențiune, pe lângă munca didactică, încerc să am și preocupări în zona creației personale, creații artistice, eu și pictez și desenez, particip și sunt foarte activ implicat în activitățile expoziționale, organizate de Galeria de Artă “Valer Suciu”. Am o bună colaborare cu Casa de Cultură, cu primăria orașului Turda și încercăm pe diferite planuri în domeniul artistic-vizual să dezvoltăm o atmosferă cultural-artistică cât mai bogată în Turda.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS