Seria interviurilor cu artiştii locali din Turda şi Câmpia Turzii continuă, săptămâna aceasta am avut plăcerea să o avem ca invitată pe Iulina Pop.
Artista face parte şi a pus umărul la înființarea Acociației Artiştilor Plastici din Câmpia Turzii, în urmă cu 13 ani a absolvit Şcoala Populară de Arte “Tudor Jarda” din Cluj Napoca, a participat în diverse localități la diferite expoziții, în Cluj Napoca, Satu Mare, Baia Mare, Galați, la expoziții colective, la concursuri, iar după ce a absolvit, Iuliana s-a gândit împreună cu Ana Sevan, dânsa era atunci şef serviciu cultură la Palaltul Cultural “Ionel Floaşiu” şi împreună cu alți colegi şi colege pe care i-a cunoscut pe parcurs, să înfiițeze Asociația Artiştilor Plastici din Câmpia Turzii. Au fost o mână de oameni care au pornit pe acest drum al artelor, mânați de acelaşi impuls şi aceeaşi dragoste față de artă, față de tot ce este frumos şi de ceea ce mişcă sufletele.
Iuliana este artist plastic, pictează dar a încercat şi artă decorativă, îi place să îndrume şi să aducă cât mai mulți oameni şi copii pe acest drum al artelor pentru că a observat din experiența sa de-a lungul anilor, că oamenii şi copiii au nevoie de acest lucru, au nevoie de artă, de linişte şi au nevoie să se găsească şi să se regăsească, să îşi găsească echilibrul atât în suflet cât şi în ceea ce îi înconjoară. Ca tip de tehnică, artista a lucrat aproape în toate tehnicile, ce îi place cel mai mult este pictura în ulei, dar a lucrat şi în acrilic, pastel, creion şi cărbune, mai nou a încercat şi o tehnică mai nouă, o combinație între acrilic şi acuarelă, între acrilic şi pastel şi a încercat diverse forme. Artista este într-o perioadă în care crede că a pictat destul clasic şi caută altceva atât ca şi formă cât şi ca structură de aceea crede că se îndreaptă nu neapărat spre abstract sau artă decorativă, dar înspre îmbinările celor două tehnici.
Iuliana pictează aproape orice, pictează peisaje, flori, natură statică, teme mai decorative abstracte, a pictat şi portrete dar mai puțin. Părerea artistei este că puțină lume doreşte să expună un portet, decât un piesaj sau natură statică, a pictat cam tot ceea ce se poate picta. Iuliana a avut acestă dorință de a picta încă de mică, defapt de mică a cochetat cu majoriatea artelor, i-a plăcut muzica, a făcut balet şi singură s-a dus la Scoala Populară de Arte, apoi a absolvit la Câmpia Turzii, unde este deschisă o secție externă a Şcolii Populare de Arte din Cluj, pe secțiile pictură, artă decorativă şi grafică, în cadrul căreia a absolvit o specialitate tot în pictură, tehnici în pictură şi acum este la actorie, merge la Cluj, va fi în anul doi, tot la Şcoala Pupulară de Arte. Artista ne mărturisește că îi place foarte mult ceea ce face, caută să se regăseasă să se redescopere să îşi găsească acel echilibru şi acea linişte sufletească şi totodată să aducă frumosul în sufetul său şi al celor care sunt în jurul său.
Prima expoziție a Iulianei Pop a fost la Câmpia Turzii, a participat şi a avut expoziții şi în alte locuri dar a vrut ca prima expoziție să fie acasă, find originară din Câmpia Turzii, deşi a fost chemată la Cluj a vrut să fie aici în orașul ei natal, iar acum 12 ani a avut prima expoziție personală care a curpins 23 de lucrări, în ulei pe pânză şi de atunci a continuat alături de colegii ei din asociație şi alături de echipa extraordinară de la Şcoala Populară de Arte din Cluj, cu care Asociația Artiştilor Plastici din Câmpia Turzii, are o colaborare foarte bună şi alături de care au avut multe activități comune, printre care și multe acțiuni de voluntariat. Au fost în şcoli, grădinițe, licee unde au avut multe activități în care au fost implicați copii şi tineri.
De doi ani de zile organizează ateliere de artă şi nu numai, artista descrie aceste acțiuni ca fiind o spălare a sufetului de praful fiecărei zile. Anul trecut au fost şi copii şi adulți în aceeaşi grupă dar acum s-au făcut grupe separate. Asociația Artiştilor Plastici, finanțați şi suştinuți nu numai financiar ci şi moral de Asociația Club Rotary Câmpia Turzii, organizează bilunar ateliere de creație pentru copii şi tineri, dar și pentru adulți. Iuliana a întâlnit acolo şi copii şi oameni cărora le place şi nu numai că le place să picteze sau să modeleze şi chiar se identifică cu arta în sine, drept urmare s-au înscris la Şcoala Populară de Arte, acesta fiind un lucru îmbucurător să şti că reuşeşti să faci ceva pentru ceilalți, pentru comunitate, acolo este o echipă de oameni, care vin voluntar şi lucrează, aşa au fost şi în alți ani în şcoli şi în licee şi au lucrat voluntar. Sunt nişte experiențe pe care ca voluntar nu ți le poate lua nimeni, pentru că le ai în suflet şi când vezi mulțumirea şi bucuria celor pe care îi îndrumi, ne mărturistește artista, este cu adevărat cea mai mare răsplată.
Pe lângă expoziția personală pe care a avut-o acum 12 ani, a avut mai multe expoziții personale în cadrul Serii Artelor organziate de Şcoala Populară de Artă, iar la invitatația managerului Vasile Corpodean căruia Iuliana îi mulțumeşte pentru toată implicarea şi pentru această colaborare frumoasă, a mai expus în 2017 şi anul acesta în luna Iunie, de data aceasta la Galeria Arte a școlii, a mai avut o expoziție la Turda, la biblioteca municipală şi a participat la diferite expoziții colective.