Dintre acestea, 52 au fost intervenții la accidente rutiere, incendii sau pentru readucerea stării de normalitate. De asemenea, echipajele SMURD au gestionat 212 de cazuri medicale.
Pe de altă parte, Inspecția de Prevenire a desfășurat 31 de controale la unități de turism și lăcașuri de cult, constatând 105 deficiențe. Astfel, au fost aplicate amenzi contravenționale în cuantumul sumei de 57.500 de lei.
În condițiile în care numeroase incendii de apartament au drept cauză neatenția în bucătărie, reamintim câteva măsuri simple de prevenire a situațiilor de urgență:
● Rămâi în bucătărie și monitorizează îndeaproape mâncarea de pe foc ori de câte ori gătești. Dacă trebuie să părăsești bucătăria, oprește aragazul. Nu lăsa niciodată flăcările deschise nesupravegheate.
● Păstrează tot ce poate lua foc, precum mănuși de cuptor, ustensile, ambalaje alimentare, prosoape sau perdele, departe de aragaz.
● Dacă are loc un incendiu mic în timpul gătitului: În cazul unei plite, înăbușe flăcările punând un capac peste tigaie și oprește arzătorul. Lasă tigaia acoperită până când se răcește complet. NU turna apă peste focul din bucătărie. În cazul unui cuptor, oprește alimentarea și ține ușa cuptorului închisă. Dacă flăcările se extind la obiecte dincolo de aragaz sau cuptor, evacuează imediat. Când pleci, închide ușa în urma ta pentru a ajuta la stingerea focului.
● Pentru asigurarea intervenţiei în caz de incendiu se recomandă amplasarea în bucătării a unui stingător de incendiu sau a unei pături de incendiu.
● Utilizează stingătorul de incendiu pentru a opri un incendiu mic, dacă ești în siguranță. Urmează instrucțiunile de pe stingător.
Toate informațiile sunt disponibile în comunicatul de presă postat pe site-ul nostru ➡https://www.isucj.ro/264-de-misiuni-pentru-pompierii-clujeni-in-perioada-01-06-mai-2024/