Clujul este una dintre comunitățile europene care au știut să profite de integrarea în Uniunea Europeană și să se dezvolte într-o manieră decentă, spune președintele PMP Cluj, senatorul Vasile Cristian Lungu, care este și candidat în alegerile pentru Parlamentul European. El consideră că în acești ani, Clujul a recuperat o mare parte din decalajul apărut în perioada comunistă față de alte orașe din Europa Centrală, însă, pentru următorul deceniu trebuie să se confrunte cu o mare provocare: transformarea într-o metropolă în adevăratul sens al cuvântului.
„Atunci când vorbim despre viitor, nu trebuie să avem în vedere creșterea orașului, ci dezvoltarea sa. Nu trebuie să adăugăm noi cartiere Clujului decât dacă vom construi și infrastructura necesară, de la străzi la grădinițe, de la școli la spitale și de la parcări la spații verzi”, a spus președintele PMP Cluj.
El crede că municipiul Cluj-Napoca trebuie să își pună din nou în valoare rolul său istoric, de inimă a Transilvaniei. „Vreme de secole, Clujul a reprezentat un pol care a generat dezvoltare pentru întreaga regiune. Trebuie să redescoperim împreună acest rol și, cu generozitate, să îl adaptăm vremurilor noastre. Dezvoltarea Clujului produce inevitabil bunăstare în Florești sau în Apahida, însă dezvoltarea trebuie să îi includă și pe locuitorii din Huedin, Turda, Câmpia Turzii, Gherla sau Dej. Companiile clujene au nevoie de forța de muncă și de piețele din aceste comunități, iar aceste comunități au nevoie de serviciile oferite de universitățile și spitalele clujene. Împreună suntem mai puternici și mai performanți”, a spus senatorul Vasile Cristian Lungu.
Însă pentru ca orașul Cluj să își reia rolul istoric de capitală a Transilvaniei, este nevoie ca la Bruxelles să meargă oameni care să se lupte pentru comunitatea lor. „Trebuie să fim bine reprezentați la Bruxelles, pentru că 70 la sută din legislația direct aplicabilă în România este creată de autoritățile europene, din care și noi facem parte. Noi trebuie să avem un cuvânt de spus atunci când se conturează politicile europene și să negociem formule bune pentru toți partenerii europeni. Suntem liberi și am demonstrat și în 1989 că știm să prețuim libertatea și să luptăm pentru ea, iar această libertate nu o cedăm nimănui. Cu fruntea sus, trebuie să mergem la Bruxelles și să împărtășim valorile noastre partenerilor noștri, iar împreună cu ei trebuie să construim un viitor comun mai bun. Noi, românii, avem experiența transformării unei societăți dintr-o dictatură feroce într-o democrație care încă are nevoie de consolidare. Această experiență este utilă și în reformarea Uniunii Europene. Vrem mai puțină birocrație și mai multă democrație, iar acest lucru înseamnă un rol mai mare pentru Parlamentul European și mai multă eficiență în funcționarea instituțiilor europene. De asemenea, experiența traziției care a transformat Clujul dintr-un pol industrial învechit într-un centru al inovării este utilă în tranziția societății europene spre statutul de societate a cunoașterii. Noi, clujenii, nu mergem la Bruxelles să cerșim, ci să oferim o experiență valoroasă, competențe solide și o cultură bogată clădită pe fundamentele creștine ale solidarității, hărniciei și onestității. Suntem respectați și oferim respect, iar cei care vor reprezenta România la Bruxelles trebuie să fie conștienți de acest lucru”, a mai spus senatorul PMP Vasile-Cristian Lungu.