Proiectul de lege elaborat de Executiv privind sistemul public de pensii a fost adoptat săptămâna trecută de Senat, urmând să fie dezbătut acum în Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor şi de plen, ca for legislativ.
Noua lege a pensiilor reformează din temelii acest sector deosebit de important şi elimină inechităţile şi discriminările existente până acum în ceea ce priveşte retribuirea vârstnicilor noştri.
Este o lege de o importanţă considerabilă, nu doar pentru pensionari, ci pentru întreaga societate românească. Proiectul vizează, în primul rând, majorarea pensiilor pentru toate categoriile de pensionari, în mod etapizat, începând cu anul viitor. Astfel, valoarea punctului de pensie va fi actualizată la 1.265 de lei în 2019, 1.775 de lei în 2020 şi 1.875 de lei în 2021. Noua valoare a punctului de referinţă a pensiei va fi de 75 de lei, urmând ca din anul 2022 acesta să se indexeze anual cu rata inflaţiei.
Proiectul de lege privind sistemul public de pensii prevede, în mod indiscutabil, că nicio pensie aflată în prezent în plată nu va putea să fie diminuată! Dacă după recalculare vor exista situaţii în care anumite pensii vor rezulta în sume mai mici, vor fi păstrate pensiile iniţiale.
Totodată, tot ca element de noutate, legea va ţine seama de mai multe venituri neintroduse până acum în cuantumul pensiilor, precum creşterea cu 10% aferentă sporurilor, acordului global şi a altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuţii de-a lungul stagiilor de cotizare. În plus, masterul şi doctoratul se introduc în noua lege ca perioade luate în considerare la calculul pensiilor, acesta adăugându-se facultăţii, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creşterea copilului, şomajului indemnizat, deportării, prizonieratului şi detenţiei politice, prevăzute de legislaţia aflată acum în vigoare. Vor fi perpetuate cele patru categorii de pensii de până acum, respectiv de limită de vârstă, anticipată, de invaliditate şi de urmaş, şi nu vor fi operate modificări în ceea ce priveşte vârsta standard de pensionare, stagiul minim şi stagiul complet de cotizare.
Îmi exprim încrederea că noua lege a pensiilor va fi adoptată şi de Camera Deputaţilor, iar apoi promulgată cât mai repede, pentru ca pensionarii români să poată beneficia de la începutul anului viitor de majorările prevăzute în actul normativ.
Deputat PSD Cluj,
Cristina BURCIU