Ministrul Sănătăţii, Florian-Dorel Bodog, a răspuns interpelării deputatului PSD Cristina Burciu, referitoare la asistenţa medicală primară din mediul rural al judeţului Cluj. Potrivit documentului, parlamentarul turdean a fost informat că în 73 din cele 75 de comune ale judeţului Cluj sunt organizate si funcţionează cabinete de medicină de familie.
„Pentru cele două comune fără medic de familie permanent, Jichişu de Jos şi Ploşcos, acestea fiind considerate situaţii particulare, după o responsabilă analiză a situaţiei, soluţia a fost dată de către Comisia paritară DSP-CAS-CM. Astfel, pe parcursul timpului medicii care au avut contract cu CAS Cluj au reziliat contractul, motivul fiind unul cât se poate de obiectiv – numărul mic de pacienţi înscrişi (300-400) pe lista proprie -, motiv pentru care nu se justifică încheierea unui nou contract cu un medic de familie care să desfăşoare activitate integrală”, a subliniat ministrul Sănătăţii, în răspunsul trimis deputatului Cristina Burciu.
Potrivit aceluiaşi document, comisia paritară menţionată a explicat că lipsa unui medic de familie din cele două comune este determinată şi de apropierea acestora de cele două municipii din apropiere: comuna Jichiş, cu 1.000 locuitori, fiind situată la şapte kilometri de municipiul Dej, iar comuna Ploşcoş, cu 600 locuitori, la 20 de kilometri de Turda şi 15 de Câmpia Turzii, localităţi unde oamenii sunt înscrişi pe lista medicilor de familie.
„Medicul plecat din comuna Jichişu de Jos în comuna Vad (aproximativ 20 Km distanţă) a păstrat pacienţii înscrişi din comuna Jichiş şi are punct de lucru în Jichiş, în care desfăşoară activitate de două ori pe săptămână (marţi şi joi). O parte activă a populaţiei lucrează şi sunt înscrişi la medic de familie în municipiul Dej. Din comuna Ploşcoş medicul a plecat în Câmpia Turzii, dar a păstrat pacienţii înscrişi din comuna Ploşcoş şi are punct de lucru în comuna Ploşcoş, în care desfăşoară activitate de două ori pe săptămână (marţi şi joi). O parte din populaţia comunei este înscrisă şi la medicii de familie din municipiul Turda. Menţionam ca la nivelul comunei Palatca, din data de 1 noiembrie 2017 medicul de familie a anunţat că renunţă la cabinetul de medicină de familie, condiţii în care DSP Cluj, CAS Cluj şi CM Cluj au demarat demersurile pentru găsirea unui medic de familie care să preia cabinetul”, a concluzionat ministrul Sănătăţii, în răspunsul la interpelarea deputatului social democrat.
Biroul de Presă al Deputatului PSD Cluj Cristina Burciu, 19 ianuarie 2018