Marius Riter a acceptat invitația Ziarului 21 de a vorbi pentru cititorii săi și pentru turdeni despre plecarea din PNL, despre noile opțiuni în viața politică și de ce nu despre o alternativă oferta politică locală.
Rep.: Câteva cuvinte despre dvs.
Marius Riter: Am absolvit liceul militar în Alba Iulia, Școala Militară de Aviație de la Mediaș, am activat ca și cadru militar la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii din 2003 până în 2008, în 2008 am plecat într-o misiune permanentă la Comandamentul Forțelor Întrunite din Bronson, Olanda, de unde m-am întors în 2011 șiamdemisionat din armată, de atunci activez în mediul privat, din 2016 am fost ales pe listele Partidului Național Liberal ca și consilier local al Municipiului Turda.
Rep.: Viața politică v-a găsit în PNL, din ce motiv ați ales PNL?
Marius Riter: PNL-ul a fost singurul partid cu care am rezonat, să zic așa, din punct de vedere al valorilor, valorile liberale le-am dobândit de mic copil, din perioada școlarizării și am crezut că prin valori liberale putem schimba fața orașului, a comunității. Acestea au fost motivele principale.
Rep.: Și totuși la sfârșit de 2019 ați ales să părăsiți acest partid.
Marius Riter: Da. În 2019 am avut două rânduri de alegeri, am fost secretar general al organizației Turda, vreau să mai spun că alături de echipa PNL Turda s-a scris istorie, am avut 17.000 de voturi la alegerile prezidențiale, cel mai mare număr de voturi obținut vreodată de un partid din Turda. Din păcate toate rezultatele pe care le-am avut nu au contat deloc pentru organele superioare de partid și în momentul în care am văzut că sunt încălcate, atât statutul partidului cât și deciziile biroului național, am decis să părăsesc partidul prin demisie, practic se încălcau toate valorile liberalismului, toate valorile democrației, valori care m-au făcut în 2015 să mă înscriu în PNL.
Rep.: După plecarea dvs. din PNL, credeți că valorile și principiile partidului au rămas în picioare, credeți că partidul se îndreaptă într-o direcție bună?
Marius Riter: Din momentul în care am plecat, nu știu ce să vă spun, în ce direcție se îndreaptă, ce vedem din mass-media locală cred că se îndreaptă într-o direcție greșită, dacă continuă să facă aceleași înțelegeri cu celelalte partide, în special cu PSD-ul, mă refer aici la faptul că, dacă continuă să accepte foști membri PSD în Organizația PNL, cu siguranță direcția este foarte greșită, nu greșită. Scopului principal la nivel declarativ era să lupte cu PSD-ul, acum dacă îi acceptă pe toți în PNL cred că vor scăpa de PSD.
Rep.: După plecarea dvs. au fost și alte oferte din partea altor partide pentru continuarea carierei dvs. politice?
Marius Riter: Da, au fost. Am avut discuții cu majoritatea partidelor reprezentate pe plan local de un consiliu local, mai puțin cu PSD-ul, motivul pentru care am plecat din PNL a fost nerespectarea democrației interne în interiorul partidului și vechile partide nu îmi garantau o independență politică pe plan local fapt pentru care am decis să refuz toate ofertele pe plan local și să formăm un grup de inițiativă localăpentru Partidul Oamenilor Liberi, un partid care a fost înființat în 2015 la Târgu Mureș, este un partid care funcționează pe principiul Statelor Federale în sensul că nu există nici un fel de subordonare între o organizație și cealaltă, fiecare organizație este independentă, fapt pentru care am ales POL pentru a fi sigur că nu va mai nici o entitate deasupra noastră ca să ne impună diferite înțelegeri, blat-uri sau compromisuri pe scena politică.
Rep.: Cine compune POL Turda?
Marius Riter: POL Turda este compus din foști consilieri liberali care au plecat în decembrie 2019, plus o mare parte a membrilor simpli din partid.
Rep.: Cine poate veni în POL Turda, din rândul Turdenilor?
Marius Riter: Oricine este bine venit, inclusiv pe sediul Partidului avem denumirile bilingve, noi acceptăm alături de noi orice cetățean care-și dorește să contribuie la schimbarea în bine a feței orașului. Nu facem discriminări pe bază de religie, etnie, sex sau altele, cine își dorește într-adevăr să contribuie la schimbarea feței orașului, la creșterea calității vieții cetățeanului e binevenit alături de noi.
Rep.: Partidul Național Liberal este un partid de dreapta, POL?
Marius Riter: POL este tot un partid de centru dreapta, o mare parte a valorilor sunt desprinse din doctrina liberală clasică, ca și cele mai importante valori ar fi educația ca pion al bunăstării societății, dacă ne aducem aminte vorbele marelui matematician, astronom și pedagog, Spiru Haret: “Cum arată astăzi școala, așa va arăta mâine țara”, deci dacă ne dorim o țară prosperă trebuie să avem grijă să investim un pic mai mult în educație.Trebuie să ținem cont că bunăstarea nu va putea veni niciodată de la stat, ea va veni doar de la mediul privat, fapt pentru care datoria politicienilor este să creeze un ecosistem în care mediul privat să prospere. O altă valoare importantă ar fi respectul față de multiculturalismul orașului, aici au trăit tot timpul mai multe naționalități, de-a lungul timpului, în pace și prietenie, plus democrația internă în partid este stipulată în statut și o altă valoare importantă este democrația deliberativă și consultativă. Adică deciziile luate pe plan local de către administrația publică trebuie să țină cont și de nevoile cetățeanului, fapt pentru care una dintre misiunile administrațiilor publice ar fi să găsească soluții în implicarea cât mai multor cetățeni în procesul de luare al deciziilor. Pentru că dacă, politicienii stau închiși în turnul lor de fildeș, pierd legătura directă cu nevoile cetățenilor.
Rep.: Ați fost un consilier respectat în urmadeciziei dumneavoastră de a părăsi PNL, ați căpătat un mare val de simpatie din partea turdenilor, veți fi candidatul POL Turda pentru primăria Turda?
Marius Riter: Momentan Pol Turda este un grup de inițiativă, urmează în prima jumătate a lunii martie să organizăm alegeri interne pentru stabilirea organelor de conducere ale partidului, după care la finalul lunii martie vom stabili prin vot candidatul de primar și lista de consilieri locali.
Rep.: Un mesaj pentru turdeni.
Marius Riter: Să nu uite că politica influențează viața tuturor cetățenilor, dar nu toți cetățenii influențează politica. Deci cu cât mai mult creștem numărul persoanelor care influențează politica cu atât mai mult politicienii vor ține cont de problemele și doleanțele noastre.