Peste 70% dintre românii de peste hotare doresc să se întoarcă în ţară în următorii cinci ani, arată ultimul studiu pe acest subiect, cu condiţia însă de a găsi acasă condiţiile necesare. Astfel, unul din doi români din cei care trăiesc şi muncesc în Italia îşi doreşte sa se întoarcă în România. Cercetările mai arată că deşi îşi doresc să se întoarcă în patria lor, românii sunt sceptici din cauza fricii de a-şi părăsi locurile de muncă deţinute în prezent. Numai în Italia, unde sunt oficial un milion de români, jumătate dintre aceştia sunt de acord să îşi deschidă o mică afacere la întoarcerea acasă, în cazul în care ar primi ajutor de la guvernul român.
Stoparea exodului românilor spre alte ţări şi readucerea lor în România constituie, în opinia mea, o provocare remarcabilă pentru toată clasa politică, nu doar pentru Guvern, în actualele condiţii existente la noi. Este bine ştiut faptul că ţara noastră se confruntă cu un proces accentuat de îmbătrânire a populaţiei şi cu o demografie precară şi un spor natural negativ. În acelaşi timp, plecarea românilor în străinătate este un fenomen încă de neoprit, iar faptul că ne-au părăsit oameni valoroşi, foarte competenţi în meseriile lor, a condus la o criză de oameni bine pregătiţi pe piaţa muncii.
Guvernul şi instituţiile abilitate trebuie să adopte o strategie complexă care să facă faţă posibilei reîntoarceri masive a românilor acasă. Este necesar ca Executivul să adopte cât mai urgent un plan de reintegrare socială şi profesională a românilor care se vor întoarce din străinătate, o strategie complexă în acest sens!
Renaşterea economică, culturală şi demografică a României depinde mult de o reîntoarcere considerabilă a unui procent cât mai mare din cei aproximativ cinci milioane care sunt stabiliţi „peste mări şi ţări”. În aceste condiţii, statul român trebuie să analizeze acest deziderat cu maximă atenţie, deoarece, în caz contrar, România ar putea ajunge nu peste mult timp într-un risc crescut de depopulare!