<
Politic

Avram Gal, Vicepreședinte ALDE, declarații din mijlocul comunității românești din Spania: „România este dinamică. Am ajuns ,din pacate, în postura în care nici măcar nu îi cerem statului român să ajute, ci măcar, să nu încurce.”

În contextul călatoriei în Spania am avut încă o dată ocazia să aflu despre bucuriile și încercările românilor care au plecat departe de casă pentru un trai mai bun.

Poveștile lor de viață sunt adesea impresionante, țesute cu întâmplări ce vădesc spiritul de sacrificiu și determinarea de a oferi copiilor lor o șansă în plus.


România s-a schimbat, însă, foarte mult în ultimele trei decenii, și lupt din răsputeri să-i conving pe conaționalii care au emigrat că patria noastră le poate oferi astăzi oportunități economice atractive, permițându-le astfel să fie aproape de familiile și prietenii pe care cu sufletul îngreunat i-au lăsat în urmă.

Ultimele statistici arată că în 2021 numarul imigrației a fost egal cu cel al emigrației. O parte dintre cei care intră în țară sunt romani care se întorc, în vreme ce un numar tot mai mare de străini de pe diverse meridiane vin în România pentru a munci pe salarii mai bune decât în statele de proveniență. Ne așteptăm ca anul 2023 sa fie primul an în care numărul celor ce intră în România să fie mai mare decât cel al celor care pleacă.

Poate vă surprind aceste cifre, însă există o dinamică tăcută pe care presa în general nu o dezvaluie în goana lor dupa senzațional. România, cu bune, cu rele, merge mai departe, chiar și în ciuda proastei guvernări. Salariul mediu va ajunge până la finele anului la 1000 de euro net. În ultimii 15 ani PIB României a crescut de 5 ori, ajungând astăzi la aproximativ 250 miliarde Euro.

Dacă Dumnezeu ne ferește de necazuri foarte mari, care să ne întrerupă galopul către prosperitate (evident temerile mele se îndreaptă către escaladarea războiului din Ucraina) vom ajunge una dintre cele mai energice economii din Europa. Din fonduri structurale și investiții străine directe în România vor intra in următorii 7 ani aproximativ 30 de miliarde de euro (anual), ceea ce însemnă o infuzie echivalentă cu 10% din PIB. Asta înseamnă investiții majore în infrastructură. Înseamnă dezvoltarea unor întregi sectoare economice, și subsecvent crearea de noi locuri de muncă bine plătite. De asemenea, presupune dezvoltarea pe orizontală a unui ecosistem de business, de la micile afaceri până la IMM-uri ce pot varia de la sectorul agricol și alimentar, până la cel al inovării tehnologice.

Este adevărat ca pentru atingerea potențialului este nevoie de o clasa politică suficient de înțeleaptă, încât să nu taie elanul celor cu inițiativă. Am ajuns din pacate în postura în care nici măcar nu îi cerem statului să ajute, ci măcar, să nu încurce.
Toate aceste cifre relevă o economie cu potențial extraordinar. Este o șansă istorică pentru țara noastră. Practic, România traversează cea mai promițătoare perioadă din istoria sa, fie că vorbim despre securitate sau economie.

Pentru ca toate aceste statistici pozitive să prindă viață avem nevoie de oameni cu sprit întreprinzător, determinați să pună umărul la dezvoltarea comunității. În activitatea pe care o desfășor în diasporă am două obiective majore. În primul rând, lupt să aduc cât mai mult investiții străine în România, iar în al doilea rând încerc să conving că revenirea „acasă” este o opțiune extrem de atractivă. Mi-e teamă de scenariul paradoxal în care vor sosi foarte mult fonduri, iar România nu va avea capitalul uman necesar să ducă la bun sfârșit obiective majore cu valoare de proiect de țară.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS