Au fost multe discuții atât în presă, cât mai ales pe rețelele de socializare în legătură cu o întrebare ce stă pe buzele tuturor, „Are sau nu are dreptul polițistul local să te oprească și să te sancționeze în trafic?”
Ca urmare a interpretărilor tendențioase ale legilor în vigoare, ori a unor Hotărâri a Instanțelor judecătorești din România, se propagă tot mai mult în social-media ideea că polițistul local nu are dreptul să te oprească în trafic, să-ți solicite să prezinți actele sau să te sancționeze.
Conform Legii 155/2010, art. 7, lit. a)., polițistul local asigură fluența circulației pe drumurile publice din raza teritorială de competență, AVÂND DREPTUL de a efectua semnale regulamentare de oprire a conducătorilor de autovehicul exclusiv pentru îndeplinirea atribuțiilor conferite de prezenta lege în domeniul circulației pe drumurile publice.
🔹️ SITUAȚIILE ÎN CARE PUTEȚI FI OPRIT ÎN TRAFIC DE UN POLIȚIST LOCAL!?
Astfel, sunteți obligat să opriți în trafic la semnalele polițistului local aflat în timpul serviciului, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, conferite de art. 7 din Legea 155/2010 și anume în cazul fluidizării traficului în următoarele situații: sprijinului acordat Poliției Române în luarea măsurilor pentru asigurarea fluenței și siguranței traficului; în cazul înlăturării efectelor fenomenelor naturale; pentru protejarea locului accidentelor rutiere; asigurării măsurilor de circulație cu ocazia unor evenimente sau adunări publice; în asigurarea măsurilor de circulație în cazul transporturilor speciale și al celor agabaritice; pentru măsurile de asigurare a fluenței și siguranței traficului rutier; pentru încălcarea normelor privind masa maximă admisă și pe sectoarele de drum cu accesul interzis.
🔸️ SITUAȚIILE ÎN CARE PUTEȚI FI SANCȚIONAT PE LINIE DE CIRCULAȚIE DE UN POLIȚIST LOCAL!?
În domeniul circulației rutiere pe drumurile publice polițistul local are dreptul să constate și să aplice sancțiuni în următoarele situații: pentru încălcarea normelor legale privind oprirea; staționarea; parcarea autovehiculelor, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar; pentru încălcarea normelor legale privind masa maximă admisă și accesul pe anumite sectoare de drum; pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni; bicicliști; conducători de mopede și vehicule cu tracțiune animală; pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la circulația în zona pietonală, în zona rezidențială, în parcuri și zone de agrement; în cazul opririi autovehiculul pe locurile de parcare rezervate persoanelor cu handicap; în cazul vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparținând domeniului public sau privat al statului.
Vă informăm că polițiștii locali din municipiul Câmpia Turzii sunt dotați cu camere de înregistrare video portabile, iar în situația în care refuzați oprirea la semnalul regulamentar sau legitimarea, pe baza înregistrărilor video puteți fi identificat în bazele de date M.A.I., prin intermediul Dispeceratului, urmând a fi trimisă proprietarului autovehiculului o invitație la sediul Poliției Locale, pentru clarificarea situației, fiind o solicitare justificată, conform art. 2, pct. 31, din Legea 61/1991R. În caz de neprezentare proprietarul autovehiculului poate fi sancționat cu amendă de la 100 la 500 de lei.
Conform legii, aveți OBLIGAȚIA de a vă conforma, în caz contrar vă asumați anumite consecințe legale pe această linie.
Pentru orice acțiune a polițiștilor locali pe care o considerați abuzivă sau nelegală, aveți dreptul de a formula o contestație la Instanțele de judecată în termen de 15 zile.
Vă mulțumim pentru înțelegere și nu uitați să:
🔴 Colectați deșeurile în mod selectiv
🔴 Curățați parcările rezidențiale
🔴 Afișați numărul imobilului dumneavoastră