Apărute în a doua jumătate a secolului trecut, drogurile au fost popularizate în anii ’60 în Statele Unite prin mass-media și muzică, invadând apoi toate aspectele societății.
Astăzi, milioane de oameni consumă droguri ilegale peste tot în lume.
În centrul creierul nostru există o zonă specială numită „circuitul plăcerii”. Aceasta se activează când savurăm o înghețată gustoasă într-o zi de vară, când ascultăm piesa noastră favorită, când ne îndrăgostim sau facem orice altceva care ne produce plăcere. Ca răspuns, creierul nostru va produce cantități mici dintr-o substanță chimică cunoscută ca „hormonul plăcerii”. Imediat simțim bucurie, satisfacție, împlinire.
Drogurile scurtcircuitează acest proces normal. Creierul este păcălit de droguri să producă cantități enorme din acest „hormon”, fără să fi existat înainte împlinirea unei nevoi sau conectarea cu o persoană. În creier se va produce o super-reacție emoțională.
Când persoana consumă din nou și din nou droguri, urmările vor fi în principal două: lucrurile obișnuite ale vieții nu îl vor mai satisface, iar creierul se va obișnui cu super-excitația, considerând-o ca fiind “normalul”. Și o cere din nou…
În cele din urmă „hormonul plăcerii” se epuizează. Creierul începe să transmită mesaje că nu poate supraviețui fără o nouă descărcare de super-excitație. Atunci încep depresia, nervozitatea, anxietatea și nevoia intensă de a consuma din nou. Cu alte cuvinte, s-a instalat dependența.
Mulți tineri privesc drogurile ca pe o soluție, însă în cele din urmă, drogurile devin problema!
Vineri, 5 Octombrie, Asociația SICADO pentru Dezvoltare Durabilă Alba Iulia, în parteneriat cu Primăria Municipiului Turda și Agenția Națională Antidrog a desfășurat campania “Pentru viață, NU drogurilor”, la Colegiul Național Mihai Viteazul.
„Scopul acestei campanii constă în prevenirea, informarea și responsabilizarea elevilor, părinților și cadrelor didactice privind consumul de droguri și etnobotanice în unitățile de învățământ din municipiul Turda. Facem tot ce ne stă în putere pentru ca tinerii Turzii să fie în siguranță și să nu se supună unor astfel de riscuri care distrug vieți.” transmite primarul Turzii, Cristian Matei, prin intermediul paginii de facebook.
Oricât de greu ar părea să îți înfrunți problemele, consecințele consumului de droguri sunt întotdeauna mai rele decât problema pe care cineva ar încerca să o rezolve prin consum.
Soluția nu este să recurgi la droguri, ci mai degrabă să cunoști și să înfrunți problema!